Zasady uznawania organizacji producentów mleka i ich zrzeszeń
5 stycznia 2016
FAMMU/FAPA podała, że Agencja rynku Rolnego (ARR) opublikowała zasady, na jakich w Polsce uznawane są organizacje producentów mleka i zrzeszenia organizacji producentów mleka, które mogą być tworzone na skutek wprowadzenie w życie pakietu mlecznego w Unii Europejskiej.
Nowelizacja ustawy o organizacji mleka i przetworów mlecznych (Dz. U. z 2013 poz. 50 ze zm.), przewiduje możliwość uznawania organizacji producentów i zrzeszeń organizacji producentów. Uznanie organizacji producentów i zrzeszenia organizacji producentów następuje na podstawie złożonego do Prezesa ARR wniosku o uznanie organizacji producentów w sektorze mleka i przetworów mlecznych albo wniosku o uznanie zrzeszenia organizacji producentów w sektorze mleka i przetworów mlecznych.
Organizacja producentów jest uznana, jeżeli spełnia poniższe warunki:
• utworzona jest przez co najmniej 20 członków,
• wytwarza i wprowadza do obrotu rocznie nie mniej niż 2 miliony kilogramów mleka lub przetworów mlecznych wyprodukowanych w ramach tej ilości mleka,
• w okresie 12 miesięcy poprzedzających miesiąc złożenia wniosku, co najmniej 20 członków tej organizacji wytwarzało i wprowadzało do obrotu mleko i przetwory mleczne,
• cała ilość mleka i przetworów mleczny wyprodukowanych w gospodarstwach członków tej organizacji jest wprowadzona do obrotu za jej pośrednictwem,
• okres wypowiedzenia członkostwa w tej organizacji jest nie krótszy niż 6 miesięcy,
• spełnia wymagania określone w art. 126 a ust 1 lit. a i d Rozporządzenia Rady (WE)1234/2007