Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Zarządzanie sokami zgodnie z normami europejskimi

24 czerwca 2003

Jako pierwsza z firm branży przetwórstwa owocowo-warzywnego Hortex zakończy wkrótce wdrażanie Zintegrowanego Systemu Zarządzania w oparciu o międzynarodowe certyfikaty Det Norske Veritas. Kilkuletni proces wprowadzania tego systemu sprawił, że już obecnie soki i mrożonki opatrzone marką Horteksu wytwarzane są zgodnie z surowymi normami unijnymi. W efekcie poprawiła się nie tylko jakość produktów, ale i rentowność firmy.

Proces wdrażania międzynarodowych standardów Hortex rozpoczął w listopadzie 1998 r., wprowadzając system zapewnienia jakości zgodny z normą ISO 9002. Wdrażany obecnie Zintegrowany System Zarządzania (ZSZ) to część składowa konsekwentnie realizowanego od kilku lat procesu restrukturyzacji holdingu. Rozproszoną poprzednio w sześciu wytwórniach produkcję soków i napojów skoncentrowano w jednym gruntownie zmodernizowanym (kosztem ponad 20 mln) zakładzie.

Funkcjonuje on w Przysusze, położonej 45 km na południe od Radomia. Natomiast mrożonki zamiast w siedmiu zakładach wytwarzane są obecnie w dwóch – w Rykach i w Skierniewicach. ZSZ obejmuje cztery wzajemnie uzupełniające się systemy funkcjonujące w takich dziedzinach, jak: zarządzanie jakością, analiza zagrożeń w trakcie procesu technologicznego, zarządzanie standardami ekologicznymi, a także bezpieczeństwo i higiena pracy. Jednostką certyfikującą ZSZ jest międzynarodowa firma Det Norske Veritas (DNV), która działa od z górą 130 lat i audytuje ponad 42 tys. systemów zarządzania na całym świecie.

Zasady i wymagania każdego z czterech systemów wchodzących w skład Zintegrowanego Systemu Zarządzania są powiązane ze sobą. System zarządzania jakością pozwala wyeliminować te działania firmy, które są dla niej niepożądane i nieopłacalne. Dla przykładu, w roku ubiegłym ilość reklamacji soków wytwarzanych w Przysusze zmalała do jednej piątej stanu z roku 2000.

Drugi element ZSZ to system Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontrolnych (z ang. HACCP). Ma on na celu identyfikację tych wszystkich miejsc w procesie produkcji i dystrybucji, gdzie mogą wystąpić zagrożenia jakości żywności. W zakładzie w Przysusze zidentyfikowano 14 kluczowych punktów kontrolnych; są one oznaczone znakiem „STOP!” W każdym z tych punktów umieszczono tabliczki z prawidłowym schematem danego etapu produkcji, na której wymieniono niezbędne kolejne operacje, istotne wskaźniki, parametry itp. Między innymi dzięki temu systemowi, już w trakcie jego wdrażania, straty soku w Przysusze w ciągu ostatnich trzech lat zmalały z 1,56 proc. do 0,55 proc., straty opakowań z 1,08 proc. do 0,66 proc., zaś awaryjność zmniejszyła się o ponad połowę.

Zakład Horteksu w Przysusze, zatrudniający 300 osób, dysponuje 10 liniami rozlewczymi i jedną linią przetwórczą. Dzięki wdrożeniu ZSZ w Przysusze o ponad jedną czwartą zmalało zużycie wody na tonę gotowego wyrobu, a produkcja ścieków zmniejszyła się o ponad 1,7 m sześc. na tonę, tj. o 30 proc. Oszczędność zużycia energii elektrycznej wyniosła prawie 35 kWh na tonę produktów, czyli o ponad 23 proc. (dane z lat 2000– –2002).

Według wstępnych szacunków w zakończonym 31 maja br. roku obrotowym 2001/2002 wartość sprzedaży holdingu wyniosła 350 mln zł, dzięki czemu Hortex po raz pierwszy od 4 lat wypracował zysk netto. Plany na najbliższe latach zakładają wzrost wartości sprzedaży do 500 mln zł.


POWIĄZANE

20 listopada 2024 roku, w Warszawie odbyło się VI Posiedzenie Krajowej Rady Izb ...

Minister Polityki Agrarnej i Żywności Ukrainy Witalij Koval oraz Minister Rolnic...

Według stanu na 20 listopada od początku tego miesiąca koleją na Ukrainie przewi...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę