Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie( Biuro Współpracy z Gospodarką) realizuje projekt szkoleniowy, pn. „Zarządzanie Badaniami Sektora Produkcji Żywności”, realizowanego przez Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego.
Projekt skierowany jest do pracowników naukowych szkół wyższych, instytutów badawczych, instytutów naukowych Polskiej Akademii Nauk oraz jednostek naukowych tworzących konsorcja naukowe, zajmujących się szeroko pojętym tematem żywności.
Celem projektu jest podniesienie wiedzy 210 naukowców w zakresie efektywnego planowania pracy zespołów w projektach B+R oraz zarządzania badaniami naukowymi i pracami rozwojowymi, zwiększenie liczby projektów badawczych dopasowanych do realnych potrzeb sektora produkcji żywności oraz zwiększenie jakości i intensywności współpracy przedsiębiorców i naukowców w skali długofalowej.
W trakcie cyklu szkolenia składającego się z dwóch pięciodniowych warsztatów uczestnicy projektu poznają najlepsze europejskie praktyki w zakresie planowania projektów badawczych aplikacyjnych dostosowanych do potrzeb sektora produkcji żywności oraz zarządzania ich realizacją. Uczą się planowania i zarządzania projektem, a następnie opracowują w grupach briefy projektów badawczych oraz ćwiczą zastosowanie narzędzi zarządzania projektami w praktyce – informuje Michał Borowy z Biura Współpracy z Gospodarką SGGW.