A_BIO_AGRO_950

Zapłaci grzywnę, bo źle traktował ... homary

27 kwietnia 2006

Grzywną w wysokości 688 euro za złe traktowanie homarów ukarano właściciela restauracji w Vicenzy na północy Włoch - poinformowały w środę włoskie media. Restauratorowi zarzucono, że przeznaczone dla klientów żywe skorupiaki przed wrzuceniem ich do wrzątku trzymał w lodzie zamiast w akwarium.

Batalia o humanitarne traktowanie homarów rozpoczęła się przed czterema laty, gdy skargę na restaurację złożył działacz organizacji praw zwierząt. Karę grzywny wymierzono właścicielowi lokalu w marcu 2002 roku, chociaż wtedy nie obowiązywały jeszcze precyzyjne przepisy, jak należy postępować z żywymi homarami.

Przepisy te weszły w życie dopiero dwa lata później.

Ukarany 34-letni mężczyzna właśnie tym argumentował odwołanie się od decyzji miejscowego sądu, który wymierzył grzywnę. Jego wniosek został odrzucony. Teraz zapowiedział skierowanie apelacji do Sądu Najwyższego.


POWIĄZANE

Według ekspertów, w nowym sezonie produkcja olejów roślinnych w Turcji spadnie d...

Copa-Cogeca ogłasza zwycięzców 6. Europejskiej Nagrody za Innowacje Spółdzielcze...

Czy wiesz, że istotą bezstresowego i owocnego sezonu żniw może być planowanie za...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę