Grzywną w wysokości 688 euro za złe traktowanie homarów ukarano właściciela restauracji w Vicenzy na północy Włoch - poinformowały w środę włoskie media. Restauratorowi zarzucono, że przeznaczone dla klientów żywe skorupiaki przed wrzuceniem ich do wrzątku trzymał w lodzie zamiast w akwarium.
Batalia o humanitarne traktowanie homarów rozpoczęła się przed czterema laty, gdy skargę na restaurację złożył działacz organizacji praw zwierząt. Karę grzywny wymierzono właścicielowi lokalu w marcu 2002 roku, chociaż wtedy nie obowiązywały jeszcze precyzyjne przepisy, jak należy postępować z żywymi homarami.
Przepisy te weszły w życie dopiero dwa lata później.
Ukarany 34-letni mężczyzna właśnie tym argumentował odwołanie się od decyzji miejscowego sądu, który wymierzył grzywnę. Jego wniosek został odrzucony. Teraz zapowiedział skierowanie apelacji do Sądu Najwyższego.