Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Zapiekanki mięsne

5 stycznia 2016

Tym razem, za Naszym Dziennikiem proponujemy naszym Czytelnikom przepisy na zapiekanki z mięsem... Zapiekanka to danie, które rozwija naszą kulinarną wyobraźnię, gdyż możliwości doboru składników wydają się nieograniczone.

Doskonale nadają się do tego warzywa, jajka, ser, połączone z makaronem, kaszą czy ziemniakami. Składniki wystarczy wymieszać, zapiec i danie gotowe. Dziś zapiekanki z mięsem. Smakują wybornie.

Kasza jęczmienna z białą kapustą i boczkiem

Składniki:
1,5 szklanki kaszy jęczmiennej, sól, 1/4 średniej główki białej kapusty, 20 dag boczku, duża cebula, jajko, 200 ml mleka, pieprz, kminek, tłuszcz i bułka tarta do formy

Wykonanie:
Kaszę ugotować na sypko w osolonej wodzie. Kapustę poszatkować, ugotować (10 minut). Boczek i cebulę pokroić w kostkę, usmażyć razem na rumiano. Jajko rozmącić, wymieszać z mlekiem. Kaszę połączyć z kapustą, boczkiem, cebulą, doprawić solą, pieprzem i kminkiem. Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem, posypać tartą bułką, napełnić masą, zalać mlekiem z jajkiem. Piec 15 minut w temp. 200 stopni.

Ryż z boczkiem i suszonymi śliwkami

Składniki:
25 dag ryżu, sól, 2 cebule, 2 łyżki oleju, 40 dag boczku, 10 dag suszonych śliwek bez pestek, tłuszcz do formy, 5 dag rodzynek, pieprz, majeranek, 250 ml soku pomidorowego, 2 łyżki startego sera żółtego, listki bazylii do dekoracji

Wykonanie:
Ryż ugotować w osolonej wodzie (15 min). Cebule posiekać, zeszklić na oleju. Dodać pokrojony boczek, podsmażyć. Śliwki pokroić. W natłuszczonej formie ułożyć warstwami: połowę ryżu, boczek z cebulą wymieszany ze śliwkami i rodzynkami, resztę ryżu, każdą warstwę posypując pieprzem i majerankiem. Polać sokiem pomidorowym, posypać serem. Piec 30 min w temp. 200 stopni. Posypać bazylią.

Makaron rurki z boczkiem, groszkiem i kukurydzą

Składniki:
25 dag makaronu rurki, sól, łyżka oliwy, 20 dag wędzonego boczku, 20 dag mrożonego groszku, puszka kukurydzy, por, łyżka masła do formy, jajko, 200 ml śmietany 18-procentowej, 15 dag sera żółtego

Wykonanie:
Makaron ugotować w osolonym wrzątku al dente. Wymieszać z oliwą, pokrojonym boczkiem, groszkiem, osączoną kukurydzą, pokrojonym w cienkie półplasterki porem, doprawić solą, wymieszać. Przełożyć do natłuszczonego naczynia do zapiekania. Jajko rozmącić, połączyć ze śmietaną i startym serem. Zalać zapiekankę i delikatnie przemieszać. Zapiekać 35 min w temp. 180 stopni.


POWIĄZANE

20 listopada 2024 roku, w Warszawie odbyło się VI Posiedzenie Krajowej Rady Izb ...

Minister Polityki Agrarnej i Żywności Ukrainy Witalij Koval oraz Minister Rolnic...

Według stanu na 20 listopada od początku tego miesiąca koleją na Ukrainie przewi...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę