Ptak_Waw_CTR_2024
Green Gas Poland

Zapiekanki mięsne

5 stycznia 2016

Tym razem, za Naszym Dziennikiem proponujemy naszym Czytelnikom przepisy na zapiekanki z mięsem... Zapiekanka to danie, które rozwija naszą kulinarną wyobraźnię, gdyż możliwości doboru składników wydają się nieograniczone.

Doskonale nadają się do tego warzywa, jajka, ser, połączone z makaronem, kaszą czy ziemniakami. Składniki wystarczy wymieszać, zapiec i danie gotowe. Dziś zapiekanki z mięsem. Smakują wybornie.

Kasza jęczmienna z białą kapustą i boczkiem

Składniki:
1,5 szklanki kaszy jęczmiennej, sól, 1/4 średniej główki białej kapusty, 20 dag boczku, duża cebula, jajko, 200 ml mleka, pieprz, kminek, tłuszcz i bułka tarta do formy

Wykonanie:
Kaszę ugotować na sypko w osolonej wodzie. Kapustę poszatkować, ugotować (10 minut). Boczek i cebulę pokroić w kostkę, usmażyć razem na rumiano. Jajko rozmącić, wymieszać z mlekiem. Kaszę połączyć z kapustą, boczkiem, cebulą, doprawić solą, pieprzem i kminkiem. Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem, posypać tartą bułką, napełnić masą, zalać mlekiem z jajkiem. Piec 15 minut w temp. 200 stopni.

Ryż z boczkiem i suszonymi śliwkami

Składniki:
25 dag ryżu, sól, 2 cebule, 2 łyżki oleju, 40 dag boczku, 10 dag suszonych śliwek bez pestek, tłuszcz do formy, 5 dag rodzynek, pieprz, majeranek, 250 ml soku pomidorowego, 2 łyżki startego sera żółtego, listki bazylii do dekoracji

Wykonanie:
Ryż ugotować w osolonej wodzie (15 min). Cebule posiekać, zeszklić na oleju. Dodać pokrojony boczek, podsmażyć. Śliwki pokroić. W natłuszczonej formie ułożyć warstwami: połowę ryżu, boczek z cebulą wymieszany ze śliwkami i rodzynkami, resztę ryżu, każdą warstwę posypując pieprzem i majerankiem. Polać sokiem pomidorowym, posypać serem. Piec 30 min w temp. 200 stopni. Posypać bazylią.

Makaron rurki z boczkiem, groszkiem i kukurydzą

Składniki:
25 dag makaronu rurki, sól, łyżka oliwy, 20 dag wędzonego boczku, 20 dag mrożonego groszku, puszka kukurydzy, por, łyżka masła do formy, jajko, 200 ml śmietany 18-procentowej, 15 dag sera żółtego

Wykonanie:
Makaron ugotować w osolonym wrzątku al dente. Wymieszać z oliwą, pokrojonym boczkiem, groszkiem, osączoną kukurydzą, pokrojonym w cienkie półplasterki porem, doprawić solą, wymieszać. Przełożyć do natłuszczonego naczynia do zapiekania. Jajko rozmącić, połączyć ze śmietaną i startym serem. Zalać zapiekankę i delikatnie przemieszać. Zapiekać 35 min w temp. 180 stopni.


POWIĄZANE

Nie ma turów jest Turvita w dolinie Liwca Twaróg jest tym światowym wyróżnikiem,...

Transformacja energetyczna w Polsce nabiera tempa. Coraz większe znaczenie w tym...

W Polsce występuje ponad 470 gatunków pszczół, a na świecie ich liczba przekracz...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę