Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Zapiekanki bez mięsa

5 stycznia 2016

Kolejny raz Nasz Dziennik przygotował bardzo ciekawe i smacznie brzmiące przepisy. Tym razem redaktorzy ND proponują na obiad postne zapiekanki bezmięsne. A więc...
Co dziś na obiad? Zapiekanka! To danie nawet bez mięsa może wyśmienicie smakować. Przyrządzona na bazie warzyw, grzybów, ryżu i sera doskonale nadaje się na Wielki Post.


Pieczarki z ryżem, pomidorami, ziołami i serem

Składniki:
50-60 dag pieczarek, 2 łyżki masła, sól, pieprz, 25 dag ryżu, wegeta, masło i tarta bułka do formy, cebula, pomidory z puszki bez skóry, łyżeczka bazylii, pęczek posiekanej natki pietruszki, 15 dag startego sera żółtego

Wykonanie:
Oczyszczone pieczarki pokroić, podsmażyć na maśle, oprószyć solą i pieprzem. Ryż ugotować na sypko z dodatkiem wegety. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem, wysypać tartą bułką. Ułożyć na dnie ryż. Na ryżu ułożyć warstwę pieczarek oraz pomidory wraz z zalewą doprawione bazylią. Wierzch posypać natką i startym serem. Piec 20 minut w temperaturze 180 st. C.

Fasolka szparagowa z serem i papryką

Składniki:
50 dag mrożonej żółtej fasolki szparagowej, sól, 2-3 papryki, 3 duże cebule, 4 duże ząbki czosnku, 20-30 dag żółtego sera, 2-3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku, pieprz, 2 łyżki masła, pęczek natki pietruszki

Wykonanie:
Fasolkę obgotować 2 min w osolonym wrzątku, osączyć. Papryki oczyścić, pokroić w paski. Cebule pokroić w piórka. Czosnek posiekać, połączyć z fasolką. Zetrzeć 1/4 żółtego sera, dodać do fasolki z czosnkiem, doprawić solą, 2 łyżeczkami słodkiej papryki, pieprzem, delikatnie wymieszać. Naczynie żaroodporne posmarować łyżką masła, wyłożyć fasolkę z dodatkami. Przykryć warstwą papryki, na niej ułożyć cebulę pokrojoną w piórka. Oprószyć solą. Obłożyć wiórkami pozostałego masła. Na wierzchu ułożyć resztę sera pociętego na plastry. Oprószyć papryką w proszku. Piec pod przykryciem ok. 15 min w 180 st. C. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

Kolorowe risotto z marchewką i papryką

Składniki:
15 dag ryżu, sól, 4 marchwie, 4 łyżki masła, 2 cebule, 1/2 łyżeczki kolendry, 2 ząbki czosnku, 2 zielone papryki, po pęczku natki pietruszki i koperku, łyżka mąki, pieprz, 1/2 szklanki białego wina (można zastąpić bulionem warzywnym)

Składniki:
Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie, przestudzić. Marchew obrać, pokroić w talarki, podsmażyć na 2 łyżkach masła na małym ogniu, aż lekko zmięknie. Cebule pokroić w plasterki, dodać do marchwi, smażyć chwilę razem. Doprawić kolendrą, wymieszać. Dodać pokrojoną paprykę i posiekany czosnek, smażyć jeszcze 5 minut. Natkę pietruszki i koperek posiekać. Z łyżki masła i mąki zrobić zasmażkę, dodać do warzyw, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Całość przełożyć do natłuszczonej resztą masła formy, zalać winem (lub bulionem). Piec 10-15 min w 180 st. C.

 


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę