Kolejny raz Nasz Dziennik przygotował bardzo ciekawe i smacznie brzmiące przepisy. Tym razem redaktorzy ND proponują na obiad postne zapiekanki bezmięsne. A więc...
Co dziś na obiad? Zapiekanka! To danie nawet bez mięsa może wyśmienicie smakować. Przyrządzona na bazie warzyw, grzybów, ryżu i sera doskonale nadaje się na Wielki Post.
Pieczarki z ryżem, pomidorami, ziołami i serem
Składniki:
50-60 dag pieczarek, 2 łyżki masła, sól, pieprz, 25 dag ryżu, wegeta, masło i tarta bułka do formy, cebula, pomidory z puszki bez skóry, łyżeczka bazylii, pęczek posiekanej natki pietruszki, 15 dag startego sera żółtego
Wykonanie:
Oczyszczone pieczarki pokroić, podsmażyć na maśle, oprószyć solą i pieprzem. Ryż ugotować na sypko z dodatkiem wegety. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem, wysypać tartą bułką. Ułożyć na dnie ryż. Na ryżu ułożyć warstwę pieczarek oraz pomidory wraz z zalewą doprawione bazylią. Wierzch posypać natką i startym serem. Piec 20 minut w temperaturze 180 st. C.
Fasolka szparagowa z serem i papryką
Składniki:
50 dag mrożonej żółtej fasolki szparagowej, sól, 2-3 papryki, 3 duże cebule, 4 duże ząbki czosnku, 20-30 dag żółtego sera, 2-3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku, pieprz, 2 łyżki masła, pęczek natki pietruszki
Wykonanie:
Fasolkę obgotować 2 min w osolonym wrzątku, osączyć. Papryki oczyścić, pokroić w paski. Cebule pokroić w piórka. Czosnek posiekać, połączyć z fasolką. Zetrzeć 1/4 żółtego sera, dodać do fasolki z czosnkiem, doprawić solą, 2 łyżeczkami słodkiej papryki, pieprzem, delikatnie wymieszać. Naczynie żaroodporne posmarować łyżką masła, wyłożyć fasolkę z dodatkami. Przykryć warstwą papryki, na niej ułożyć cebulę pokrojoną w piórka. Oprószyć solą. Obłożyć wiórkami pozostałego masła. Na wierzchu ułożyć resztę sera pociętego na plastry. Oprószyć papryką w proszku. Piec pod przykryciem ok. 15 min w 180 st. C. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Kolorowe risotto z marchewką i papryką
Składniki:
15 dag ryżu, sól, 4 marchwie, 4 łyżki masła, 2 cebule, 1/2 łyżeczki kolendry, 2 ząbki czosnku, 2 zielone papryki, po pęczku natki pietruszki i koperku, łyżka mąki, pieprz, 1/2 szklanki białego wina (można zastąpić bulionem warzywnym)
Składniki:
Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie, przestudzić. Marchew obrać, pokroić w talarki, podsmażyć na 2 łyżkach masła na małym ogniu, aż lekko zmięknie. Cebule pokroić w plasterki, dodać do marchwi, smażyć chwilę razem. Doprawić kolendrą, wymieszać. Dodać pokrojoną paprykę i posiekany czosnek, smażyć jeszcze 5 minut. Natkę pietruszki i koperek posiekać. Z łyżki masła i mąki zrobić zasmażkę, dodać do warzyw, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Całość przełożyć do natłuszczonej resztą masła formy, zalać winem (lub bulionem). Piec 10-15 min w 180 st. C.