Niemieccy parlamentarzyści domagają się od rządu zaostrzenia kontroli żywności. Z raportu przedstawionego politykom wynika, że przypadki przekraczania dozwolonych ilości szkodliwych związków w warzywach i owocach są coraz częstsze. Według norm zawartość pestycydów nie może przekraczać 1 procent.
Co gorsze badania laboratoryjne wykazują, że niektóre warzywa i owoce skażone są pestycydami, których stosowanie w Europie zakazane. To nie tylko niemiecki problem. Rocznie na europejskie pola rozsypuje się ponad 45 tysięcy ton trujących środków ochrony roślin.
Waszyngton, 12 sierpnia 2025 r. – Amerykański sekretarz rolnictwa Brooke L. Roll...
Komentarze
MIKRUS
17 lat temu
Dopuszczlny jest 1%(jeden procent)?!?!?!?!!!!!!!!!Przecież to śmiertelna dawka-autor chyba się pomylił!!!!!!Proszę nie rozsiewać takich bzdur informacyjnych.No chociaż trochę wyobrażni!To jaka byłaby dopuszczalna zawartość w suchej masie?Można się załamać.Proszę o korektę jaśli mam rację...