Ptak_Waw_CTR_2024

Zakończyły się kontrole rosyjskie w zakładach spożywczych

5 listopada 2004

Zakończył się II etap kontroli przeprowadzanej przez rosyjskich weterynarzy w polskich zakładach spożywczych chcących eksportować żywność na rynek rosyjski.

7 weterynarzy skontrolowało 70 polskich zakładów przetwórstwa mleka. Radca Głównego Lekarza Weterynarii Jacek Leonkiewicz powiedział IAR, że nie było żadnych skarg na kontrolerów. Podkreślił jednak, że decyzje o przyznaniu certyfikatów uprawniających do eksportu na rosyjski rynek podjęte zostaną w ciągu 2 tygodni w Moskwie po przeanalizowaniu wyników kontroli.

W pierwszym etapie Rosjanie skontrolowali 75 zakładów mięsa czerwonego i tylko 19 z nich otrzymało takie certyfikaty. Rosjanie wprowadzili dla 10 nowych państw Unii Europejskiej specjalne certyfikaty uprawniające do eksportu produktów spożywczych na ich rynek od 1 września.

Obecnie trwają rozmowy nad rozpoczęciem trzeciego etapu kontroli w którym Rosjanie mają skontrolować 45 zakładów przetwórstwa mięsa czerwonego, ponad 30 zakładów drobiarskich, 22 zakłady przetwórstwa ryb oraz zakłady produkujące pasze dla zwierząt.


POWIĄZANE

Jak podała Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz, organizacje reprezentujące in...

Według EIA wielkość produkcji etanolu paliwowego w Stanach Zjednoczonych w okres...

Jak podaje APK-Inform, w tym tygodniu na Ukrainie obserwuje się wzrostową dynami...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę