Zakończył się II etap kontroli przeprowadzanej przez rosyjskich weterynarzy w polskich zakładach spożywczych chcących eksportować żywność na rynek rosyjski.
7 weterynarzy skontrolowało 70 polskich zakładów przetwórstwa mleka. Radca
Głównego Lekarza Weterynarii Jacek Leonkiewicz powiedział IAR, że nie było
żadnych skarg na kontrolerów. Podkreślił jednak, że decyzje o przyznaniu
certyfikatów uprawniających do eksportu na rosyjski rynek podjęte zostaną w
ciągu 2 tygodni w Moskwie po przeanalizowaniu wyników kontroli.
W
pierwszym etapie Rosjanie skontrolowali 75 zakładów mięsa czerwonego i tylko 19
z nich otrzymało takie certyfikaty. Rosjanie wprowadzili dla 10 nowych państw
Unii Europejskiej specjalne certyfikaty uprawniające do eksportu produktów
spożywczych na ich rynek od 1 września.
Obecnie trwają rozmowy nad
rozpoczęciem trzeciego etapu kontroli w którym Rosjanie mają skontrolować 45
zakładów przetwórstwa mięsa czerwonego, ponad 30 zakładów drobiarskich, 22
zakłady przetwórstwa ryb oraz zakłady produkujące pasze dla
zwierząt.