Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Zakończyły się kontrole rosyjskie w zakładach spożywczych

5 listopada 2004

Zakończył się II etap kontroli przeprowadzanej przez rosyjskich weterynarzy w polskich zakładach spożywczych chcących eksportować żywność na rynek rosyjski.

7 weterynarzy skontrolowało 70 polskich zakładów przetwórstwa mleka. Radca Głównego Lekarza Weterynarii Jacek Leonkiewicz powiedział IAR, że nie było żadnych skarg na kontrolerów. Podkreślił jednak, że decyzje o przyznaniu certyfikatów uprawniających do eksportu na rosyjski rynek podjęte zostaną w ciągu 2 tygodni w Moskwie po przeanalizowaniu wyników kontroli.

W pierwszym etapie Rosjanie skontrolowali 75 zakładów mięsa czerwonego i tylko 19 z nich otrzymało takie certyfikaty. Rosjanie wprowadzili dla 10 nowych państw Unii Europejskiej specjalne certyfikaty uprawniające do eksportu produktów spożywczych na ich rynek od 1 września.

Obecnie trwają rozmowy nad rozpoczęciem trzeciego etapu kontroli w którym Rosjanie mają skontrolować 45 zakładów przetwórstwa mięsa czerwonego, ponad 30 zakładów drobiarskich, 22 zakłady przetwórstwa ryb oraz zakłady produkujące pasze dla zwierząt.


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę