A_BIO_AGRO_950

Zakłady mięsne szykują się do świąt

27 marca 2006

Niewielkie ożywienie panuje w handlu mięsem. Jest to efekt gromadzenia surowca, aby przygotować świąteczną ofertę. Dlatego najlepsze mięsa: szynka i schab, drożeją tygodniowo o kilka procent. Wzrosła też sprzedaż półtusz. Ich ceny pod koniec tygodnia podniosły się do 5 zł za kg (kl. R). Na dotychczasowym poziomie pozostają notowania podrobów i tanich mięs, co wiąże się z niewielkim eksportem na wschód.

Rośnie, jak zwykle o tej porze, zainteresowanie mięsem, głównie surowcem do produkcji wielkanocnych wędlin.

Powoli drożeje wołowina. Znaczne ilości tego mięsa eksportowane są do Unii Europejskiej. Producenci wołowiny przewidują, że zwiększy się zapotrzebowanie na ten rodzaj mięsa po spadku zainteresowania drobiem z powodu ptasiej grypy.

Ceny kurczaków w ostatnich dniach nie zmieniły się, minimalnie potaniały jedynie podroby. Dostawcy narzekają na malejącą opłacalność tej produkcji, drób jest bowiem bardzo tani.


POWIĄZANE

„Nie żądamy przywilejów. Domagamy się prawa do pracy, do rozwoju, do stabilności...

Wiosna to nie tylko czas na przygotowania do sezonu turystycznego, ale też dosko...

Specjalistka ds. żywienia mówi o szkodliwych mitach dietetycznych  Dieta bezglut...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę