Zakłady drobiarskie na Ukrainie szykują wysyłki do Unii
5 stycznia 2016
Jak przypomina FAMMU/FAPA, pod koniec ubiegłego roku unijne władze wyraziły zgodę na import drobiu z Ukrainy na rynek UE. Ukraińskie zakłady produkcyjne szykują się do rozpoczęcia wysyłek w ciągu najbliższych kilku miesięcy.
Eksperci prognozują, że otwarcie unijnego rynku będzie dużym impulsem dla rozwoju branży drobiarskiej na Ukrainie. Największy ukraiński zakład produkcyjny mięsa drobiu - Mironovskij Chleboproduct (MHP) szacuje, że roczne dostawy drobiu z zakładu na unijny rynek sięgną w przyszłym roku 20 tys. ton, a udział eksportu w całkowitej produkcji wzrośnie z 20 proc. do 30 proc. Tegoroczny poziom produkcji firmy ma wzrosnąć o 15 proc. do 460 tys. ton, dzięki uruchomieniu nowego zakładu w obwodzie winnickim. MHP może otrzymać z Europejskiego Banku Inwestycyjnego grant w wysokości 85 mln EUR na zwiększenie produkcji pasz w tym zakładzie.
W nachodzących latach ukraińscy producenci drobiu mogą eksportować do UE ok. 30 tys. ton drobiu rocznie, co stanowi 4 proc. unijnego importu drobiu ogółem i 0,3 proc. rocznego spożycia. Pomimo niskiego udziału, rynek UE jest bardzo obiecujący, ceny drobiu we Wspólnocie są o ok. 19 proc. wyższe niż obecnie na Ukrainie (2,17 EUR/kg). Pomimo ceł przywozowych UE w wysokości 300 EUR/t dla filetów kurcząt oraz 150-200 EUR/t dla elementów kurcząt, ukraiński drób będzie na unijnym rynku bardzo konkurencyjny. Wyższy poziom dostaw ukraińskiego drobiu na rynek unijny będzie możliwy po zatwierdzeniu umowy o wolnym handlu UE z Ukrainą i zniesieniu barier celnych.