Zakaz importu do Indii ryb i innych produktów żywnościowych z Japonii
5 stycznia 2016
Indyjski Urząd do Spraw Bezpieczeństwa i Standaryzacji Żywności wydał zakaz importu do Indii produktów żywnościowych z Japonii. Powodem jest obawa przed dopuszczeniem na indyjski rynek napromieniowanej żywności.
Zakaz ma obowiązywać przez trzy miesiące. Władze odpowiedzialne za bezpieczeństwo żywności będą co tydzień prowadzić badania próbek wyrobów żywnościowych pochodzących z Japonii.
Decyzję podjęto, gdy okazało się, że napromieniowane surowce spożywcze trafiają do zakładów produkujących żywność w Japonii. Może to - zdaniem indyjskich ekspertów - prowadzić do stworzenia mechanizmów sprzyjających rozprzestrzenianiu się poza Japonię skażonej promieniotwórczo żywności.
Indie importowały z Japonii między innymi produkty morza i ryby, czyli żywność narażoną na napromieniowanie w wyniku wycieku do oceany radioaktywnej wody z japońskiej elektrowni Fukushima zniszczonej przez trzęsienie ziemi i tsunami.