Z myślą o zapewnieniu przepływu informacji kierowanej do opinii publicznej pomiędzy polskimi instytucjami odpowiedzialnymi za wspieranie i promocję produkcji rolno – spożywczej a przedstawicielami funduszy promocji produktów rolno spożywczych oraz organizacjami zrzeszającymi producentów Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi powołało zespół ds. ochrony wizerunku produktów rolno spożywczych.
W skład zespołu wchodzą przedstawiciele resortu rolnictwa, Inspekcji Weterynaryjnej, Agencji Rynku Rolnego , Rady Gospodarki Żywnościowej . Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych i Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa.
Zadaniem zespołu jest przede wszystkim proponowanie mechanizmów współpracy oraz wymiany informacji pomiędzy polskimi instytucjami odpowiedzialnymi za wspieranie i promocję produkcji rolno – spożywczej oraz monitoring i wypracowanie propozycji przekazu dotyczącego polskiej żywności kierowanego do mediów w sytuacjach kryzysowych. Ponadto opracowanie i opiniowanie działań promocyjnych w tym planów długoterminowych mających na celu poprawę lub budowanie pozytywnego wizerunku polskiej żywności.