Krajowa Spółka Cukrowa jest jednym z laureatów "Złotej Siódemki Branży Spożywczej 2014 " – plebiscytu organizowanego przez portal TVEXPO . KSC S.A. Wyróżnienie to zostało przyznane za innowacyjność oraz najwyższą jakość oferowanych produktów.
Krajowa Spółka Cukrowa S.A. powstała w sierpniu 2002 roku i jest obecnie największym w Polsce i siódmym, co do wielkości, producentem cukru w Europie.
Udział KSC w krajowym rynku wynosi blisko 40 procent, a pod względem przychodów ze sprzedaży i kapitału mieści się w pierwszej setce największych firm w Polsce. Od 30 września 2003 r. działa jako jednolity ogólnopolski koncern, w którego skład wchodzi 7 Oddziałów, będących wcześniej odrębnymi spółkami akcyjnymi. Fabryki KSC S.A. to zakłady z wieloletnim doświadczeniem na rynku. Zlokalizowane na terenie pięciu województw przerabiają rocznie ok. 4 miliony ton buraków dostarczanych przez ok. 17 tysięcy plantatorów gospodarujących na ponad 78 tysiącach hektarów. Wszystkie produkują cukier odpowiadający normom europejskim, którego odbiorcami są zarówno uznane firmy polskie, jak i renomowane koncerny międzynarodowe.
Od początku swojego istnienia Krajowa Spółka Cukrowa S.A. podejmuje wysiłki zmierzające do osiągnięcia wysokich standardów jakościowych i konkurencyjnej pozycji wobec firm zagranicznych. W tym celu w 2003 roku rozpoczęliśmy proces głębokiej restrukturyzacji zakładający obniżenie kosztów, poprawę rentowności i koncentrację produkcji w największych i najsilniejszych zakładach.
Podstawowy przedmiot działalności Krajowej Spółki Cukrowej S.A. stanowi produkcja i sprzedaż cukru oraz handel wyrobami powstałymi w trakcie jego wytwarzania - melasem, wysłodkami buraczanymi: prasowanymi i suszonymi, wapnem defekacyjnym i lasowanym. Spółka produkuje także wyroby cukiernicze, sprzedaje nasiona, nawozy i środki ochrony roślin.