Rolnik chcący przystąpić do produkowania żywności metodami ekologicznymi i co za tym idzie uzyskanie z tego tytułu dopłat do produkcji ekologicznej musi między innymi złożyć wniosek rolnośrodowiskowy do biura powiatowego Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa , w którym podaje on stan swojego gospodarstwa łącznie z produkcją zwierzęcą – jeśli taką posiada.
Ponadto składa zgłoszenie o objęcie jego gospodarstwa planem kontrolnym do jednej z siedmiu jednostek certyfikujących. Po uiszczeniu opłaty rejestracyjnej rolnikowi zostaje nadany numer kontrolny.
Uzyskanie certyfikatu poprzedzone jest dwuletnim okresem przestawiania, w którym to rolnikowi nie wolno stosować środków uzyskiwanych drogą syntezy chemicznej, tyczy się to również dalszego okresu.
Rolnik jest zobowiązany do sporządzenia pięcioletniego planu rolnośrodowiskowego, w którym to ułożony jest plan zmianowania, do którego rolnik musi się stosować.