A_BIO_AGRO_950

Z roku na rok w Polsce wzrasta liczba gospodarstw ekologicznych

21 kwietnia 2006

Rolnik chcący przystąpić do produkowania żywności metodami ekologicznymi i co za tym idzie uzyskanie z tego tytułu dopłat do produkcji ekologicznej musi między innymi złożyć wniosek rolnośrodowiskowy do biura powiatowego Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa , w którym podaje on stan swojego gospodarstwa łącznie z produkcją zwierzęcą – jeśli taką posiada.

Ponadto składa zgłoszenie o objęcie jego gospodarstwa planem kontrolnym do jednej z siedmiu jednostek certyfikujących. Po uiszczeniu opłaty rejestracyjnej rolnikowi zostaje nadany numer kontrolny.

Uzyskanie certyfikatu poprzedzone jest dwuletnim okresem przestawiania, w którym to rolnikowi nie wolno stosować środków uzyskiwanych drogą syntezy chemicznej, tyczy się to również dalszego okresu.
Rolnik jest zobowiązany do sporządzenia pięcioletniego planu rolnośrodowiskowego, w którym to ułożony jest plan zmianowania, do którego rolnik musi się stosować.


POWIĄZANE

Pan Grzeogorza Jedamski, rolnik emeryt od kilku lat zabiego o sprawiedliwą wysok...

Chaber bławatek (Centaurea cyanus L.), nazywany potocznie bławatkiem, to jeden z...

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) oraz Centrum Kontroli i Prewencji...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę