Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Z roku na rok w Polsce wzrasta liczba gospodarstw ekologicznych

21 kwietnia 2006

Rolnik chcący przystąpić do produkowania żywności metodami ekologicznymi i co za tym idzie uzyskanie z tego tytułu dopłat do produkcji ekologicznej musi między innymi złożyć wniosek rolnośrodowiskowy do biura powiatowego Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa , w którym podaje on stan swojego gospodarstwa łącznie z produkcją zwierzęcą – jeśli taką posiada.

Ponadto składa zgłoszenie o objęcie jego gospodarstwa planem kontrolnym do jednej z siedmiu jednostek certyfikujących. Po uiszczeniu opłaty rejestracyjnej rolnikowi zostaje nadany numer kontrolny.

Uzyskanie certyfikatu poprzedzone jest dwuletnim okresem przestawiania, w którym to rolnikowi nie wolno stosować środków uzyskiwanych drogą syntezy chemicznej, tyczy się to również dalszego okresu.
Rolnik jest zobowiązany do sporządzenia pięcioletniego planu rolnośrodowiskowego, w którym to ułożony jest plan zmianowania, do którego rolnik musi się stosować.


POWIĄZANE

Trwa serial związany ze zwrotami gruntów rolnych dzierżawionych przez podmioty (...

Integracja ukraińskiego rynku rolnego z Unią Europejską wymaga zwiększenia ogóln...

Według stanu na 21 listopada cukrownie zrzeszone w Krajowym Stowarzyszeniu Produ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę