Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Z Pudliszek do Niemiec

13 października 2004

Już w listopadzie br. 400 ton kukurydzy z zakładu przetwórczego w Pudliszkach trafi prosto do niemieckich sklepów. Po wejściu Polski do Unii Europejskiej znikły bariery celne, techniczne i prawne, utrudniające rodzimym firmom dostęp do unijnego rynku. Z integracji korzysta już branża rolno- spożywcza. Popyt w UE na polskie warzywa i przetwory rośnie.

Według danych Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej łączna produkcja przetworów owocowych i warzywnych w sezonie 2003/2004 wyniosła 2,7 mln ton i była o 4 proc. wyższa niż w poprzednim. W zakładzie w Pudliszkach, który należy od 1997 roku do koncernu Heinz, trwa kampania przetwórcza. Jednym z warzyw eksportowych jest w tym roku kukurydza, pochodząca z polskich plantacji położonych w Wielkopolsce. Część kukurydzy jest pakowana do puszek i sprzedawana w Polsce pod marką Pudliszki, a część przeznaczona na eksport do Niemiec, jest pakowana do szklanych słoików. Firmy z branży owocowo- warzywnej od dawna obserwowały zainteresowanie zachodnich konsumentów polskimi produktami. Jednak dopiero akcesja Polski z UE umożliwiła terminowe dostawy większych partii produktów do unijnych kontrahentów. Od 1 maja w Polsce, podobnie jak w całej UE, obowiązują ujednolicone procedury dotyczące obrótu towarami czy rozliczania transakcji.

Jak podaje IERiGŻ łączna wartość polskiego eksportu owoców, warzyw i ich przetworów w sezonie 2003/2004 (tj. w okresie od maja ub.r. do czerwca br., czyli wyłączając wpływ integracji z UE), wzrosła o 24 proc. i osiągnęła rekordowy poziom 1,1, mld USD. W 2003 roku 82 proc. warzyw, owoców i przetworów, Polska wyeksportowała do UE, zarówno do krajów dawnej „15”, jak i do nowych członków Wspólnoty. Nienotowane dotychczas wpływy uzyskano m.in. w eksporcie produktów o wyższym stopniu przetworzenia, w tym konserw warzywnych, których ceny są niższe niż w UE. Według ekspertów IERiGŻ w sezonie 2004/2005 roku produkcja i eksport przetworów warzywnych będą nadal rosły.

- W ciągu ostatnich 3 lat została przeprowadzona głęboka restrukturyzacja, w wyniku której udało się znacząco obniżyć koszty produkcji. Dzięki temu Pudliszki stały się zakładem konkurencyjnym wśród 30 fabryk należących do koncernu Heinza w Europie – wyjaśnia Dorota Ponińska, PR Manager w firmie Heinz Polska.

Pudliszki zatrudniają 530 pracowników stałych i 170 sezonowych. W 2003 roku obroty firmy wyniosły 260 mln zł.


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę