OPOLAGRA_2025

Z prac Sejmowej Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi

3 grudnia 2015
Komisja Rolnictwa i Rozwoju Wsi  7 maja  rozpatrzyła odpowiedź Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi na dezyderat nr 22 skierowany do Prezesa Rady Ministrów w sprawie dopuszczalnych poziomów zanieczyszczeń w środkach spożywczych.
Podsekretarz stanu w MRiRW - Tadeusz Nalewajk, omówił aktualny stan realizacji postulatów zawartych w dezyderacie.
W związku z tym, że powyższy proces jest w toku, Komisja postanowiła odłożyć podjęcie decyzji co do przyjęcia lub odrzucenia odpowiedzi na dezyderat do czasu przedstawienia stanu realizacji postulatów zawartych w dezyderacie na dzień 31 maja br.

W ramach spraw bieżących podsekretarz stanu w MRiRW - Tadeusz Nalewajk oraz zastępca Głównego Lekarza Weterynarii - Jarosław Naze poinformowali o aktualnym stanie działań w sprawie afrykańskiego pomoru świń.
Resort rolnictwa prowadzi działania zmierzające do przedłużenia okresu udzielania rekompensat na tzw. terenach zakaźnych do końca br. Strona polska chce również wystąpić do Komisji Europejskiej o pokrycie przez nią kosztów badań ubitych dzików poza strefą zakaźną. Minister poinformował, że obecnie trwają w resorcie prace nad stworzeniem modelu gospodarstwa zajmującego się hodowlą trzody chlewnej. W celu poprawy sytuacji finansowej hodowców i producentów wieprzowiny minister rolnictwa i rozwoju wsi - Marek Sawicki podczas swojej najbliższej wizyty w krajach azjatyckich zamierza poruszyć temat eksportu polskiego mięsa na tamtejsze rynki.


POWIĄZANE

Rolnictwo i żywność, w tym rybołówstwo, są sektorami strategicznymi dla UE. Syst...

Ruszył sezon pełen wyzwań i szans dla pszczelarzy Tegoroczny sezon miodowy rozpo...

Prezydent Andrzej Duda zaprosił na spotkanie Prezydenta elekta Karola Nawrockieg...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę