Komisja Rolnictwa i Rozwoju Wsi 27 sierpnia rozpatrzyła informację Ministrów: Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Zdrowia na temat stanu prac nad przygotowaniem nowych przepisów o dopuszczalnych normach zanieczyszczeń WWA w żywności w związku z wejściem z dniem 1 września br. nowych przepisów rozporządzenia Komisji (UE) Nr 835/2011 z dnia 19 sierpnia 2011 r. zmieniającego rozporządzenie (WE) nr 1881/2006 ustalającego najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych.
Podsekretarz stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi - Tadeusz Nalewajk poinformował, że w dniu 1 lipca 2014 r. na posiedzeniu Stałego Komitetu do Spraw Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt w Brukseli został pozytywnie zaopiniowany projekt rozporządzenia Komisji SANCO/11252/2014, który zmienia przepisy ww. rozporządzenia Komisji (WE) nr 1881/2006. Zgodnie z przepisami wymienionego rozporządzenia, niektóre państwa członkowskie Unii Europejskiej, w tym również Polska, będą mogły zezwolić od dnia 1 września 2014 r. przez kolejne trzy lata na produkcję i umieszczenie na swoim rynku krajowym produktów mięsnych wędzonych tradycyjnie spełniających określone limity dla WWA.
Ponadto wymienione w dokumencie państwa członkowskie, w tym także Polska, powinny kontynuować badania i wdrażać programy działania mające na celu ograniczenie występowania zanieczyszczeń, w tym wdrażać dobre praktyki produkcyjne w zakresie wędzenia.
Przed upływem trzyletniego okresu obowiązywania odstępstwa zagadnienie zanieczyszczenia tradycyjnie wędzonego mięsa i produktów mięsnych przez WWA zostanie poddane ponownej ocenie, co pozwoli na wyłonienie ewentualnych produktów, dla których możliwe i uzasadnione będzie utrzymanie odstępstwa umożliwiającego bezterminowe wprowadzenie takich produktów na rynki lokalne.
W Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi trwają prace w zakresie opracowania projektu rozporządzenia w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji produktów mięsnych wędzonych w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów zanieczyszczeń wielopierścieniowymi węglowodorami aromatycznymi (WWA).
W projekcie proponuje się umożliwienie stosowania określonych limitów WWA w produktach mięsnych wędzonych bez użycia środków aromatyzujących dymu wędzarniczego, zwanych produktami mięsnymi wędzonymi tradycyjnie, które będą wprowadzane na rynek krajowy. Producenci takich produktów będą mieli obowiązek zgłaszania swojej produkcji powiatowym lekarzom weterynarii. Projekt rozporządzenia został już poddany konsultacjom społecznym i międzyresortowym.
Komisja rozpatrzyła też informację Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi na temat dotychczasowych, aktualnych i planowanych działań podejmowanych w sektorze produkcji trzody chlewnej w związku z wystąpieniem w Polsce nowych ognisk afrykańskiego pomoru świń. Informację przedstawili: podsekretarz stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi - Tadeusz Nalewajk oraz główny lekarz weterynarii - Marek Pirsztuk.
Od 2011 r. w Polsce na polecenie Głównego Lekarza Weterynarii prowadzony jest monitoring w kierunku ASF polegający na pobieraniu próbek od świń i dzików oraz przesyłaniu ich do badań laboratoryjnych.
W trakcie dyskusji posłowie pytali między innymi, czy Komisja Europejska została poinformowana przez rząd polski o skali zagrożenia związanego z rozprzestrzenianiem się wirusa ASF. Zdaniem posłów właściwe zabezpieczenie naszych granic wpływa na bezpieczeństwo całej Unii Europejskiej w zakresie ochrony przed chorobą. Stąd istnieje konieczność podjęcia zdecydowanych działań w tym zakresie, w tym wdrożenia właściwych procedur dotyczących np. zabicia określonej liczby dzików. W przeciwnym wypadku afrykański pomór świń może spowodować upadek hodowli trzody chlewnej w Polsce, a pogłowie świń w naszym kraju uległo już zdecydowanemu zmniejszeniu i zachodzi konieczność importu wieprzowiny na rynek polski.
9243917
1