Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Z prac Sejmowej komisji Rolnictwa

5 stycznia 2016
Komisja Rolnictwa i Rozwoju Wsi  23 stycznia  wysłuchała informacji Ministrów: Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Zdrowia dotyczącej rozporządzenia Komisji (UE) nr 835/2011 z dnia 19 sierpnia 2011 r. zmieniającego rozporządzenie (WE) nr 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r., ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych, w tym jego skutków dla zakładów przetwórczych i dla konsumentów.
Dyrektor Departamentu Bezpieczeństwa Żywności i Weterynarii MRiRW - Jan Prandota poinformował, iż przepisy rozporządzenia nie wprowadzają zakazu wędzenia żywności, a jedynie ustanawiają normy ograniczające zawartość niebezpiecznych dla zdrowia konsumentów substancji rakotwórczych w środkach spożywczych. Przepisy rozporządzenia Komisji (UE) nr 835/2011 wprowadziły zmiany w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego w zakresie: obniżenia najwyższego dopuszczalnego poziomu dla benzo(a)pirenu, wprowadzenia obowiązku badania poziomu dla benzo(a)pirenu dla mięsa poddanego obróbce cieplnej i produktów mięsnych poddanych obróbce cieplnej sprzedawanych konsumentowi końcowemu, wprowadzenia nowych najwyższych dopuszczalnych poziomów dla sumy czterech substancji z grupy WWA.
P.o. główny inspektor sanitarny - Marek Posobkiewicz w uzupełnieniu informacji powiedział, że prace w kierunku ograniczenia zanieczyszczenia żywności przez szkodliwe WWA Komisja Europejska prowadziła od 2005 r. Dyskusję rozpoczęto wstępnie w 2008 r. natomiast zakończono głosowaniem w roku 2011. Niezbędnym jest opracowanie i wdrożenie przez przemysł zasad dobrej praktyki produkcyjnej dla wędzonych środków spożywczych, a także konieczna jest optymalizacja tego procesu w celu zmniejszenia zawartości WWA, bez jednoczesnej utraty walorów smakowych i zapachowych. Działania Ministerstwa Zdrowia w tym zakresie koncentrują się na ograniczaniu ryzyka dla zdrowia i życia człowieka związanego z żywnością i w ocenie Ministra Zdrowia, biorąc pod uwagę znaczną toksyczność benzo(a)pirenu, celowe jest ograniczanie narażania konsumentów na ten szkodliwy czynnik.



POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę