Sejmowa Komisja Rolnictwa i Rozwoju Wsi 12 lipca uchwaliła dezyderat do Prezesa Rady Ministrów w sprawie funkcjonowania instytutów badawczych w obszarze rolnictwa.
W dezyderacie Komisja postuluje zwiększenie środków finansowych na ich funkcjonowanie, ograniczenie sprzedaży ich majątku oraz zwiększenie transferu wyników badań do praktyki rolniczej.
Komisja uchwaliła też dezyderat do Prezesa Rady Ministrów w sprawie braku możliwości stosowania podstawowych substancji dodatkowych do wyrobów winiarskich oraz kolizji polskich przepisów uniemożliwiających właściwe stosowanie prawa przez polskich przedsiębiorców.
W dezyderacie Komisja wnioskuje o podjęcie działań przez odpowiedzialne resorty w celu wyeliminowania dyskryminacji polskich przedsiębiorców branży winiarskiej.
Ponadto Komisja przyjęła propozycję tematu kontroli do planu pracy Najwyższej Izby Kontroli na 2013 rok oraz wysłuchała informacji Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi o realizacji wieloletniego programu „Ulepszanie krajowych źródeł białka roślinnego, ich produkcji, systemu obrotu i wykorzystania w paszach” oraz o programach wsparcia finansowego upraw roślin strączkowych i motylkowatych drobnonasiennych, realizowanych w Polsce oraz innych krajach Unii Europejskiej.
Informację przedstawił Bogdan Dombrowski, podsekretarz stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Program dotyczący ulepszanie krajowych źródeł białka roślinnego obejmuje lata 2011-2015, na które zaplanowano 35.139 tys. zł. W roku 2011 wydatkowano środki w wysokości 5109 tys. zł, a efekty pierwszego roku realizacji uzasadniają kontynuację dotychczasowych działań mających na celu stworzenie warunków do zmniejszania importu białka paszowego.
Rolnicy uprawiający rośliny strączkowe mogą ubiegać się o przyznanie specjalnej płatności obszarowej. W roku 2011 stawka do 1 ha wynosiła 49,8 euro. Według szacunków stawka za 2012 r wyniesie ponad 100 euro.
Komisja wysłuchała również informacji o deficycie białka paszowego w UE i w Polsce oraz programie jego zniwelowania.
Informację przedstawili: prof. dr Wojciech Święcicki, prof. dr hab. Jerzy Szukała, prof. dr hab. Andrzej Rutkowski, dr inż. Wojciech Mikulski, prof. dr hab. Michał Jerzak oraz prezes Krajowego Związku Producentów Rzepaku - Mariusz Olejnik.
W dyskusji poruszano problem bilansu białka w Polsce, uzależnienia od importu źródeł białka (głównie soja), wykorzystania w paszach soi zmodyfikowanej genetycznie oraz zbyt małego zainteresowania wytwórni pasz rodzimym surowcem. Od możliwości zbytu produkcji uzależnione jest zainteresowanie rolników uprawą tych roślin. Wszyscy byli zgodni co do konieczności kontynuowania realizacji programu „Ulepszanie krajowych źródeł białka roślinnego, ich produkcji, systemu obrotu i wykorzystania w paszach” oraz programów wsparcia finansowego upraw roślin strączkowych i motylkowatych drobnonasiennych w nowej perspektywie finansowej.
7472889
1