Już 1,50 zł trzeba zapłacić za obwarzanek przy Rynku Głównym w Krakowie. Piekarze ostrzegają, że to dopiero początek, ponieważ ceny mąki stale idą w górę - podaje Gazeta Wyborcza Kraków.
- Obwarzanek to dobry wskaźnik na naszym lokalnym rynku, tak samo jak hamburger na świecie. Jako branża jesteśmy przerażeni tym, co się dzieje od grudnia. Podrożały wszystkie surowce, nie tylko mąka. Cena soli wzrosła np. o 60 proc. - mówi w rozmowie z Gazetą, Kazimierz Czekaj, właściciel piekarni Rafapol.
Klienci piekarni zmiany mają odczuć za parę tygodni. - Jak tak dalej pójdzie, to do końca lutego ceny pieczywa mogą wzrosnąć co najmniej o 30 proc. Mamy umowy handlowe ze sklepami, staramy się ich nie zaskakiwać, tak jak nas zaskakują producenci, ale w końcu podwyżki cen dojdą do klientów - tłumaczy Czekaj.
Rok temu kilogram mąki kosztował 75 gr, teraz jest o 100 proc. droższy. Za tę sytuację piekarze winią ministra rolnictwa.