A_BIO_AGRO_950

Z powodu wzrostu ceny mąki drożeją krakowskie obwarzanki

5 stycznia 2016

Już 1,50 zł trzeba zapłacić za obwarzanek przy Rynku Głównym w Krakowie. Piekarze ostrzegają, że to dopiero początek, ponieważ ceny mąki stale idą w górę - podaje Gazeta Wyborcza Kraków.
- Obwarzanek to dobry wskaźnik na naszym lokalnym rynku, tak samo jak hamburger na świecie. Jako branża jesteśmy przerażeni tym, co się dzieje od grudnia. Podrożały wszystkie surowce, nie tylko mąka. Cena soli wzrosła np. o 60 proc. - mówi w rozmowie z Gazetą, Kazimierz Czekaj, właściciel piekarni Rafapol.
Klienci piekarni zmiany mają odczuć za parę tygodni. - Jak tak dalej pójdzie, to do końca lutego ceny pieczywa mogą wzrosnąć co najmniej o 30 proc. Mamy umowy handlowe ze sklepami, staramy się ich nie zaskakiwać, tak jak nas zaskakują producenci, ale w końcu podwyżki cen dojdą do klientów - tłumaczy Czekaj.
Rok temu kilogram mąki kosztował 75 gr, teraz jest o 100 proc. droższy. Za tę sytuację piekarze winią ministra rolnictwa.


POWIĄZANE

Rosnące zainteresowanie konsumentów produktami bio oraz potrzeba zrównoważonego ...

Polscy sadownicy i konsumenci pod presją kolejnych podwyżek. Apel KUPS do posłów...

Współczesny rynek suplementów diety rozwija się w błyskawicznym tempie. Konsumen...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę