Szykuje się nie lada gratka dla miłośników zdrowego jedzenia w Lublinie, ponieważ w sobotę 4 sierpnia planowane jest oficjalne otwarcie lubelskiego EkoBazaru . To pierwsza tego typu impreza na Lubelszczyźnie. Będzie odbywał się w każdą sobotę. Uczestniczyć w nim będą rolnicy i producenci posiadający certyfikaty ekologiczne na swoje produkty. Jest to gwarancja najwyższej jakości i najlepszego smaku. Patronat honorowy nad przedsięwzięciem objął Pan Marszałek Województwa, a także lubelski klaster Dolina Ekologicznej Żywności.
W każdą sobotę na Starym Mieście w Lublinie pojawi się kilkunastu rolników i producentów żywności, którzy wprost ze swoich ekologicznych pól, upraw i gospodarstw przywiozą to co mają najlepszego. Wszystkie produkty, które będą sprzedawane na EkoBazarze muszą mieć certyfikat ekologiczny. „Nie będzie to jarmark z tak zwaną zdrową żywnością, ale bazar, na którym wszystkie produkty są najwyższej jakości” - mówi Katarzyna Wasąg, inicjatorka powstania EkoBazaru.
W całości przedsięwzięcia uczestniczy aktywnie klaster Dolina Ekologicznej Żywności, którego celem jest zbudowanie na terenie Polski Wschodniej ponadregionalnej platformy współpracy w zakresie rozwoju i promowania ekologicznych produktów żywnościowych. Większość obecnych producentów, którzy będą obecni na EkoBazarze to członkowie klastra.
Na lubelskim EkoBazarze pojawi się Pan Roman z ekologicznym drobiem, Pani Eugenia przywiezie ekologiczne warzywa. Pan Sławomir wystawi swoje produkty z ekologicznego żeń-szenia. Będzie także Pan Ryszard z różnymi pysznościami jak kasze, mąki, orzechy, przetwory, soki i przyprawy. Gospodarstwo Barwy Zdrowia zaproponuje olej lniany tłoczony na zimno oraz sezonowe warzywa i owoce. Pan Antoni Tudryn z Owocowych Smaków przywiezie ekologiczne soki owocowe i owocowo-warzywne. Zakład Mięsny Wasąg obiecał swoje ekologiczne wędliniarskie specjały m.in. polędwiczkę wędzoną Eko. Będzie także ekologiczny miód, oliwy i wino bio prosto z Hiszpanii. Nie zabraknie też ekologicznej kawy dla koneserów.