Bank Gospodarki Żywnościowej podał, że zgodnie z danymi statystyki publicznej w 2013 roku utrzymała się, obserwowana na przestrzeni ostatniej dekady, wzrostowa tendencja produkcji mrożonek warzywnych w Polsce. Według GUS w zakładach przetwórczych zatrudniających 50 osób i więcej wyniosła ona 570 tys. ton i była o 1,3 proc. wyższa w stosunku do 2012 roku, będąc zarazem produkcją rekordową. Choć wzrost ten nie jest znaczny to należy zwrócić uwagę, ze działo się to w warunkach mniejszej dostępności warzyw na rynku - przypominamy że wg grudniowego szacunku GUS zbiory warzyw gruntowych w Polsce były o 4,3 proc. niższe niż rok wcześniej.
Przy spadkowej tendencji produkcji mrożonek w trzecim kwartale ale również w październiku 2013 roku, o wysokim jej poziomie w całym roku zadecydowała wysoka dynamika wzrostu w listopadzie oraz grudniu. Łącznie w tych dwóch miesiącach wyprodukowano blisko 115 tys. ton mrożonych warzyw czyli o 21 proc. więcej niż przed rokiem, z czego w listopadzie o 18 proc. więcej (67,2 tys. t) a w grudniu o 26 proc. więcej (47,4 tys. t).
Utrzymanie wysokiego poziomu produkcji przy wzroście cen mrożonych warzyw na rynku, spowodowanym m.in. wysokim zapotrzebowaniem za granicą (ze względu na niższe zbiory warzyw w zachodniej UE) może być czynnikiem sprzyjającym zwiększeniu przychodów przedsiębiorstw zajmujących się ich produkcją w kraju w sezonie bieżącym. Zgodnie z danymi FoodNews w styczniu 2014 roku, mrożone warzywa na rynku europejskim były od kliku do kilkudziesięciu proc. droższe w stosunku do tych przed rokiem. Dla przykładu cena mrożonej cebuli z Polski wynosiła średnio w pierwszej połowie stycznia 0,47 euro/dt czyli o 30 proc. więcej niż w analogicznym okresie 2012 roku. Mrożone kalafiory z Polski podrożały o 23 proc. do poziomu 0,65 euro/kg, a mrożony groszek o 7 proc. do 0,80 euro/kg.
Wraz ze wzrostem cen, w sezonie 2013/2014, można również oczekiwać wzrostu wartości polskiego eksportu mrożonych warzyw. Wzrostową dynamikę sprzedaży zagranicę widać było już od początku bieżącego sezonu. Zgodnie z danymi Eurostatu, od lipca do października 2013 r. wartość wyeksportowanych warzyw z Polski (bez mrożonych ziemniaków), mimo zmniejszenia wolumenu eksportu, zwiększyła sie o blisko 6 proc. w relacji do tego samego okresu przed rokiem i ukształtowała się na poziomie 82,7 mln euro. Patrząc jednak na zmiany w strukturze - wzrost do krajów poza unijnych był relatywnie silniejszy i wyniósł ok. 10 proc. w relacji r/r.
Mrożone warzywa nie były jedyną kategorią spośród przetworów warzywnych których produkcja ukształtowała się na stosunkowo wysokim poziomie w 2013 roku. Zakładom przetwórczym w Polsce udało się wyprodukować również zbliżoną do roku poprzedniego ilość marynat warzywnych. Zgodnie z danymi GUS w 2013 roku były one zaledwie o 0,3 proc. niższe i wyniosły 48,5 tys. ton.