Czy biopaliwa zagrażają bezpieczeństwu ekonomicznemu produkcji rolno – spożywczej w Polsce ? – to tytuł konferencji , którą w dniu 20 czerwca w Warszawie zorganizowała Rada Gospodarki Żywnościowej przy współudziale Krajowego Związku Producentów Rzepaku, Polskiego Stowarzyszenia Producentów Oleju i Krajowej Izby Biopaliw.
Zofia Krzyżanowska - Radca Generalny w MRiRW w trakcie obrad wykazała, że nie ma zagrożeń ekonomicznych dla produkcji żywności ( wzrost cen ) z tytułu wzrostu upraw roślin energetycznych, a zwłaszcza rzepaku.
Jest natomiast problem właściwego gospodarowania areałem upraw, doskonalenie odmian i upraw zbóż oraz zachowanie racjonalności w kosztach upraw i przetwórstwie, sprawa określenia warunków koegzystencji dla roślin genetycznie ulepszanych. Jest potrzeba stworzenia systemowych rozwiązań zabezpieczających produkcję biopaliw i konkurencyjność krajowej gospodarki żywnościowej.
Uczestnicy Konferencji zwrócili także uwagę na potrzebę właściwej informacji medialnej, informacji opartej na wiarygodnych, w pełni udokumentowanych opracowaniach naukowych i praktycznych doświadczeniach.
Organizacje branżowe – KZPR, PSPO i KIB dążąc do przyspieszenia rozwoju sektorów paliwowo – energetycznego i rolnictwa oraz wzrostu konkurencyjności polskich przedsiębiorstw zawiązały forum Koalicja na rzecz biopaliw integrując koordynację działań, a wspólne oświadczenia oraz stanowiska będą publikowane wyłącznie po uzyskaniu akceptacji przez wszystkie strony.