Krajowa Wystawa Zwierząt Hodowlanych organizowana dniach 10 – 12 maja na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich wspólnie z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi to unikalne na skalę krajową wydarzenie – platforma spotkań hodowców, zarządców gospodarstw specjalistycznych, dostawców oraz hobbystów. To już 26 edycja ekspozycji, podczas której wystawcy zaprezentują rekordową liczbę zwierząt.
Tegorocznej wystawie towarzyszyć będzie Salon Maszyn i Urządzeń do Hodowli Zwierząt. Efektem synergii w dniach 10-12 maja w Poznaniu profesjonaliści będą mogli obejrzeć najlepsze okazy prawie dwóch tysięcy zwierząt niemal wszystkich ras gospodarskich i hodowlanych, zdobędą fachową wiedzę z zakresu hodowli i pielęgnacji zwierząt, a także zapoznają się z najnowszą ofertą wyposażenia, produktów i usług dostępnych na rynku. Edycja 2013 to szerokie spektrum propozycji polskich i zagranicznych hodowców prezentujących najlepsze okazy swoich hodowli na przestrzeni pięciu pawilonów o łącznej powierzchni ponad 7 tys. m2.
Podczas wystawy będzie można podziwiać najlepsze okazy: koni, bydła ras mięsnych i mlecznych, trzody chlewnej, owiec, kóz, kaczek i kur, strusi, zwierząt futerkowych (króliki, szynszyle i nutrie), pszczół, ślimaków oraz ryb, a nawet alpak i wielbłądów. Po raz kolejny będzie można obejrzeć także zwierzęta objęte programami ochrony w ramach wystawy Polskich Ras Zachowawczych organizowanej przez Instytut Zootechniki – Państwowy Instytut Badawczy. Organizator pomyślał także o strudzonych gościach wystawy, której towarzyszyć będzie Kiermasz Produktu Lokalnego i Regionalnego.
W ramach Krajowej Wystawy Zwierząt Hodowlanych odbędzie się także niecodzienne spotkanie mieszkańców Poznania przy wspólnym stole. Szereg kulinarnych atrakcji propagujących ideę zdrowego żywienia, prezentacje, degustacje i warsztaty odbędzie się w ramach akcji „Mięsna Arena”. Podczas dwudniowej (11-12 maja) uczty kulinarnej zlokalizowanej na terenie przy pawilonie 2 (MTP2-ka) uczestnicy spotkania będą mieli okazję wziąć udział w Wielkiej Majówce Kulinarnej. Bezpłatne wejście na targi gwarantuje dostęp do wszelkich atrakcji począwszy od warsztatów kulinarnych prowadzonych pod bacznym okiem mistrza Leszka Gryki, warsztatów dla dzieci, spotkań z dietetykami.