W 2010 roku spożycie mięsa wołowego ogółem w Japonii wyniosło 852,1 tys. ton, tj. było o 1 proc. większe niż w 2009 roku oraz najwyższe od 2003 roku - informuje FAMMU/FAPA.
Nadal jednak konsumpcja tego gatunku mięsa w Japonii jest o 21 proc. niższa niż w 2000 roku, kiedy to osiągnęła rekordowy poziom 1,1 mln ton.
W minionym roku Japończycy skonsumowali łącznie 493,8 tys. ton mięsa wołowego pochodzącego z importu, tj. o 3 proc. więcej niż w 2010 roku.
Na wzrost ten wpłynęły większe dostawy wołowiny ze Stanów Zjednoczonych (wzrost o 32 proc. do około 92 tys. ton). Spożycie mięsa wołowego pochodzącego z rodzimej produkcji zmniejszyło się o 1 proc. do 358,3 tys. ton.
Spadek ten był wynikiem redukcji produkcji na rynku wewnętrznym oraz ograniczenia wydatków przez konsumentów.