Ptak_Waw_CTR_2024
Green Gas Poland

Wzrost spożycia wołowiny w Japonii

5 stycznia 2016

W 2010 roku spożycie mięsa wołowego ogółem w Japonii wyniosło 852,1 tys. ton, tj. było o 1 proc. większe niż w 2009 roku oraz najwyższe od 2003 roku - informuje FAMMU/FAPA.
Nadal jednak konsumpcja tego gatunku mięsa w Japonii jest o 21 proc. niższa niż w 2000 roku, kiedy to osiągnęła rekordowy poziom 1,1 mln ton.

W minionym roku Japończycy skonsumowali łącznie 493,8 tys. ton mięsa wołowego pochodzącego z importu, tj. o 3 proc. więcej niż w 2010 roku.

Na wzrost ten wpłynęły większe dostawy wołowiny ze Stanów Zjednoczonych (wzrost o 32 proc. do około 92 tys. ton). Spożycie mięsa wołowego pochodzącego z rodzimej produkcji zmniejszyło się o 1 proc. do 358,3 tys. ton.

Spadek ten był wynikiem redukcji produkcji na rynku wewnętrznym oraz ograniczenia wydatków przez konsumentów.


POWIĄZANE

Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Piątnicy została laureatem prestiżowego XVII ...

W polskim prawie cywilnym brak jest definicji siły wyższej. Jednak w doktrynie i...

Jak platformy streamingowe rewolucjonizują turnieje e-sportowe? E-sport jest już...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę