Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Wzrost spożycia wołowiny w Japonii

5 stycznia 2016

W 2010 roku spożycie mięsa wołowego ogółem w Japonii wyniosło 852,1 tys. ton, tj. było o 1 proc. większe niż w 2009 roku oraz najwyższe od 2003 roku - informuje FAMMU/FAPA.
Nadal jednak konsumpcja tego gatunku mięsa w Japonii jest o 21 proc. niższa niż w 2000 roku, kiedy to osiągnęła rekordowy poziom 1,1 mln ton.

W minionym roku Japończycy skonsumowali łącznie 493,8 tys. ton mięsa wołowego pochodzącego z importu, tj. o 3 proc. więcej niż w 2010 roku.

Na wzrost ten wpłynęły większe dostawy wołowiny ze Stanów Zjednoczonych (wzrost o 32 proc. do około 92 tys. ton). Spożycie mięsa wołowego pochodzącego z rodzimej produkcji zmniejszyło się o 1 proc. do 358,3 tys. ton.

Spadek ten był wynikiem redukcji produkcji na rynku wewnętrznym oraz ograniczenia wydatków przez konsumentów.


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę