W ciągu jedenastu pierwszych miesięcy 2010 roku Szwedzi zaimportowali łącznie około 195 tys. ton mięsa, tj. o 6,5 proc. więcej niż przed rokiem - podaje FAMMU/FAPA. - Import mięsa wieprzowego wzrósł o 8 proc. do 76 tys. ton, natomiast drobiu zwiększył się o 6 proc. do 37,4 tys. ton. Import świeżej oraz chłodzonej wołowiny wyniósł 6,6 tys. ton, a przywóz mrożonego mięsa wołowego wzrósł o 11 proc. do 30,7 tys. ton.
W omawianym okresie obniżył się jedynie import mięsa owczego o 11 proc. do 6,6 tys. ton. Głównymi dostawcami mięsa do Szwecji były: Dania, (67,5 tys. ton), Niemcy (44,6 tys. ton) oraz Irlandia (24,1 tys. ton).
Spore ilości mięsa importowano także z Holandii (19,3 tys. ton) oraz z Polski (13,9 tys. ton). Dostawy mięsa z Polski zwiększyły się o blisko 6 proc. w porównaniu z analogicznym okresem 2009 roku.