Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Wzrost eksportu przetworów mleczarskich

24 lutego 2012
Bank Gospodarki Żywnościowej poinformował, że dobra sytuacja krajowych producentów oraz przetwórców mleka to wynik m.in. rosnących możliwości eksportowych, które z kolei wynikały z silnego osłabienie się złotego w II półroczu 2011 roku. Nie bez znaczenia były także wysokie ceny przetworów mleczarskich na rynkach światowych. Wprawdzie od maja ub. r. stopniowo obniżały się, niemniej średnio w 2011 r. przekroczyły poziomy notowane w 2010 roku o 10-23 proc.
W rezultacie w 2011 r. (według wstępnych danych Ministerstwa Finansów (za MRiRW)) wartość wywozu przetworów mleczarskich z Polski zwiększyła się o około 16% wobec 2010 r. do 1312,8 mln EUR, lub 18% do 5365 mln zł.
W największym stopniu, podobnie jak w 2010 r., wzrosła wartość eksportu masła - o ponad 55% do 133,5 mln EUR - oraz serwatki - o 32% do 165,3 mln EUR.
W ujęciu ilościowym zwiększyła się sprzedaż zagraniczna tylko wyżej wymienionych produktów, w pozostałych przypadkach odnotowano obniżki wolumenu - od 1% w odniesieniu do serów, mleka w proszku i mleka płynnego do 5% dla produktów fermentowanych (maślanka, jogurty itp.).
Negatywnym zjawiskiem jest, po dobrym 2010 roku, ponowne załamanie eksportu do Rosji. W 2011 r. wartość sprzedaży na ww. rynek spadła o 34% do 51,1 mln EUR, w tym w przypadku produktów w proszku o około 96%. Zwiększył się jedynie wywóz produktów fermentowanych - prawie 5-krotnie do 1,4 mln euro.



POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę