Bank Gospodarki Żywnościowej poinformował, że dobra sytuacja krajowych producentów oraz przetwórców mleka to wynik m.in. rosnących możliwości eksportowych, które z kolei wynikały z silnego osłabienie się złotego w II półroczu 2011 roku. Nie bez znaczenia były także wysokie ceny przetworów mleczarskich na rynkach światowych. Wprawdzie od maja ub. r. stopniowo obniżały się, niemniej średnio w 2011 r. przekroczyły poziomy notowane w 2010 roku o 10-23 proc.
W rezultacie w 2011 r. (według wstępnych danych Ministerstwa Finansów (za MRiRW)) wartość wywozu przetworów mleczarskich z Polski zwiększyła się o około 16% wobec 2010 r. do 1312,8 mln EUR, lub 18% do 5365 mln zł.
W największym stopniu, podobnie jak w 2010 r., wzrosła wartość eksportu masła - o ponad 55% do 133,5 mln EUR - oraz serwatki - o 32% do 165,3 mln EUR.
W ujęciu ilościowym zwiększyła się sprzedaż zagraniczna tylko wyżej wymienionych produktów, w pozostałych przypadkach odnotowano obniżki wolumenu - od 1% w odniesieniu do serów, mleka w proszku i mleka płynnego do 5% dla produktów fermentowanych (maślanka, jogurty itp.).
Negatywnym zjawiskiem jest, po dobrym 2010 roku, ponowne załamanie eksportu do Rosji. W 2011 r. wartość sprzedaży na ww. rynek spadła o 34% do 51,1 mln EUR, w tym w przypadku produktów w proszku o około 96%. Zwiększył się jedynie wywóz produktów fermentowanych - prawie 5-krotnie do 1,4 mln euro.