Wraz ze zwiększeniem krajowej produkcji mięsa drobiu, Ukraina ogranicza znacznie jego import. Według danych FO Licht, w styczniu br. nie sprowadzono do kraju całych kurcząt mrożonych ani przetworów, natomiast zakupy mrożonych kawałków kurcząt były o połowę niższe niż przed rokiem - podaje FAMMU/FAPA.
W 2009 r. Ukraina zakupiła za granicą ok. 181 tys. ton mrożonego mięsa kurcząt - o 27 proc. mniej niż w 2008 r. (248,6 tys. ton), lecz o 39 proc. więcej niż w 2007 r. (130,5 tys. ton). W znacznym stopniu wzrósł natomiast eksport - w styczniu br. wysyłki mrożonego mięsa kurcząt były dwukrotnie wyższe niż przed rokiem.
Wyniki eksportu za cały 2009 r. dwukrotnie przewyższały wartość sprzedaży w 2008 r. Głównymi nabywcami ukraińskich kurcząt były Kazachstan, Wietnam oraz Hongkong. Ukraiński urząd statystyczny poinformował, że na dzień 1 kwietnia 2010 r. krajowe pogłowie drobiu wyniosło 174,9 mln szt. i było o 5,4 proc. wyższe niż przed rokiem.