FAMMU/FAPA podaje, że we wrześniu Australijczycy wyeksportowali 15,2 tys. ton jagnięciny, tj. o 15 proc. więcej niż przed rokiem. Na wzrost ten wpłynęła większa produkcja oraz silny popyt płynący z Chin oraz ze Stanów Zjednoczonych. Dostawy do Ameryki podwoiły się, osiągając poziom 3,3 tys. ton. Eksport do Chin zwiększył się o 45 proc. do 2,9 tys. ton. Wzrost eksportu w tych kierunkach zniwelował z nadwyżką 31 proc. spadek sprzedaży australijskiej jagnięciny do krajów Bliskiego Wschodu.
W tym samym okresie Australijczycy wyeksportowali także blisko 7,9 tys. ton baraniny, tj. o 1 proc. więcej niż we wrześniu 2010 roku. Był to pierwszy miesięczny wzrost eksportu odnotowany od grudnia 2008 roku. Największym rynkiem zbytu na ten gatunek mięsa z Australii były kraje Bliskiego Wschodu (3,1 tys. ton, spadek o 12 proc.). Sprzedaż baraniny do Chin zwiększyła się o 52 proc. do 1,2 tys. ton.