Wzrost cen żywności w 2014 r. mniejszy niż w 2013 r.
3 grudnia 2015
Dynamika wzrostu detalicznych cen żywności w 2014 r. będzie niższa niż w 2013 r. - wynika z raportu Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywieniowej. W ocenie Instytutu, zapasy zbóż na koniec sezonu 13/14 obniżą się do 1,2 mln ton.
"W lutym i marcu po styczniowym przyspieszeniu ceny żywności spadły. Zapowiada to mniejszą niż w roku ubiegłym dynamikę cen detalicznych żywności. Słabą dynamikę tych cen mogą także warunkować prawdopodobne trudności z eksportem żywności do krajów WNP, a zwłaszcza do Rosji, będące konsekwencją kryzysu ukraińsko-rosyjskiego" - napisano w raporcie.
Ponadto napisano, że eksport ziarna zbóż z Polski utrzymuje się na wysokim poziomie i przy stabilnym popycie krajowym dojdzie do znacznego zmniejszenia zapasów zbóż na koniec sezonu 2013/14.
"Jeżeli sprawdzą się prognozy zbiorów, w sezonie 2014/15 relacje popytu i podaży rynku zbóż ponownie się pogorszą. Zasoby krajowe zmaleją o blisko 5 proc., podaż całkowita o blisko 4 proc., a zużycie może nieznacznie wzrosnąć. Dlatego na koniec sezonu 2014/15 przewiduje się dalsze zmniejszenie zapasów do 1,2 mln ton" - dodano.