A_BIO_AGRO_950

Wzrost cen wieprzowiny w Unii Europejskiej

12 października 2012
Ceny wieprzowiny w Unii Europejskiej są najwyższe od czterech lat. Średnio we Wspólnocie ceny tusz klasy E w sierpniu osiągnęły 173,54 euro za 100 kg, czyli zbliżyły się do rekordowego poziomu z połowy 2008 roku (na początku bieżącego roku – 150 euro za 100 kg).
Największy wzrost cen zanotowano we Włoszech, gdzie osiągnęły one 200 euro za 100 kg. W Niemczech ceny wzrosły o 4% w ciągu pierwszego tygodnia sierpnia i osiągnęły 173,40 euro za 100 kg. W Belgii wzrost w tym czasie osiągnął 7%, podobnie jak w Holandii. Mimo wzrostu cen uzyskiwanych przez producentów, koszty produkcji, a zwłaszcza ceny pasz powodują, że opłacalność produkcji jest niewielka lub przynosi ona straty.


POWIĄZANE

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) oraz Centrum Kontroli i Prewencji...

„Nie żądamy przywilejów. Domagamy się prawa do pracy, do rozwoju, do stabilności...

Wiosna to nie tylko czas na przygotowania do sezonu turystycznego, ale też dosko...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę