Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Wzrośnie produkcja przetworów owocowych i soków w Polsce

22 sierpnia 2011
Jak wynika z najnowszego raportu Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej "Rynek owoców i warzyw - stan i perspektywy", w sezonie 2011/2012 spodziewany wolumen produkcji przetworów owocowych w Polsce powinien wynieść 775,0 tys. ton wobec 735,0 tys. ton w sezonie 2010/2011 oraz 835 tys. ton w sezonie 2009/2010 - informuje FAMMU/FAPA.

W analogicznych sezonach polska produkcja soków pitnych, nektarów i napoi kształtowała się na poziomie 1560,0 tys. ton w poprzednim i sezonie i 1590,0 tys. ton w sezonie 2009/2010. Prognoza na sezon 2011/2012 to około 1570,0 tys. ton.
W bieżącym sezonie, jak co roku w polskim przetwórstwie owocowym dominować będą mrożonki owocowe z wynikiem około 300,0 tys. ton (wobec 310 tys. ton w sezonie 2010/2011) oraz koncentraty soków owocowych (220 tys. ton w porownaniu do 175 tys. ton w ub. sezonie) z najważniejszym dla polskiego przetwórstwa sokiem jabłkowym.

Ponadto prognoza produkcji marmolad, powideł i przecierów wynosi 65 tys. ton w porównaniu do 64 tys. ton; dżemów - 60 tys. ton (59 tys. ton w ub. sezonie); suszy - 5 tys. ton w porównaniu do 4 tys. ton). Pozostałych rodzaow przetworów owocowych zostanie wyprodukowanych 125 tys. ton (123 tys. ton w porównaniu do sezonu 2010/11).



POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę