Wzrośnie produkcja przetworów owocowych i soków w Polsce
22 sierpnia 2011
Jak wynika z najnowszego raportu Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej "Rynek owoców i warzyw - stan i perspektywy", w sezonie 2011/2012 spodziewany wolumen produkcji przetworów owocowych w Polsce powinien wynieść 775,0 tys. ton wobec 735,0 tys. ton w sezonie 2010/2011 oraz 835 tys. ton w sezonie 2009/2010 - informuje FAMMU/FAPA.
W analogicznych sezonach polska produkcja soków pitnych, nektarów i napoi kształtowała się na poziomie 1560,0 tys. ton w poprzednim i sezonie i 1590,0 tys. ton w sezonie 2009/2010. Prognoza na sezon 2011/2012 to około 1570,0 tys. ton.
W bieżącym sezonie, jak co roku w polskim przetwórstwie owocowym dominować będą mrożonki owocowe z wynikiem około 300,0 tys. ton (wobec 310 tys. ton w sezonie 2010/2011) oraz koncentraty soków owocowych (220 tys. ton w porownaniu do 175 tys. ton w ub. sezonie) z najważniejszym dla polskiego przetwórstwa sokiem jabłkowym.
Ponadto prognoza produkcji marmolad, powideł i przecierów wynosi 65 tys. ton w porównaniu do 64 tys. ton; dżemów - 60 tys. ton (59 tys. ton w ub. sezonie); suszy - 5 tys. ton w porównaniu do 4 tys. ton). Pozostałych rodzaow przetworów owocowych zostanie wyprodukowanych 125 tys. ton (123 tys. ton w porównaniu do sezonu 2010/11).