Polska Federacja Producentów Żywności sporządziła raport, z którego wynika, że w ciągu najbliższych pięciu lat produkcja napojów bezalkoholowych wzrośnie z obecnych 42,5 mln hl do około 55 mln hl rocznie. Przypuszczalnie największy wzrost będzie odnosił się do produkcji soków i napojów owocowych i warzywnych.
Federacja przewiduje, że w roku 2005 wysokość produkcji osiągnie poziom 9,5 mln hl. Dla porównania w roku 1999 była ona rzędu 6,5 mln hl, co oznacza przyrost o około 6% w skali roku.
W raporcie napisano, że obecnie produkcja napojów bezalkoholowych jest jednym z najlepiej rozwijających się działów przetwórstwa żywności. W latach 90-tych w sektorze produkcji napojów bezalkoholowych najbardziej dynamiczny wzrost nastąpił w odniesieniu do soków, napojów i nektarów owocowych, warzywnych oraz owocowo-warzywnych.
Konsekwencją takich tendencji był wzrost importu koncentratów o blisko 60% , szczególnie soku pomarańczowego i grejpfrutowego. Głównym jego dostawcami na rynek Polski były w roku1999 Brazylia, Kuba, Izrael.
Szacuje się, że w Polsce największy udział w wartości produkcji miały w 1999 r.: Coca-cola, Pepsi Cola ze źródłem Pniewy , Hortex, Hellena, Agros, których łączny udział w produkcji napojów bezalkoholowych wynosi około 50%.