Wzrosły ceny trzody chlewnej, żywca wołowego i drobiu
17 września 2011
Malejąca podaż tuczników z krajowego chowu przyczynia się do wzrostu cen skupu trzody chlewnej - takie stwierdzenie wynika z cotygodniowego raportu Agencji Rynku Rolnego.
Według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 05-11.09.2011 r. w kraju za 1 kg żywca wieprzowego przeciętnie płacono 4,93 zł, tj. o 1,6 proc. więcej niż w poprzednim notowaniu i o 15 proc. więcej niż przed rokiem.
W analizowanym tygodniu żywiec wołowy skupowano średnio po 5,86 zł/kg wobec 5,85 zł/kg w poprzednim tygodniu (Korekta danych z poprzedniego raportu wynikająca ze zmiany metodologii obliczania danych przez MRiRW). W odniesieniu do notowania sprzed roku cena ta była o 33 proc. wyższa.
Za kurczęta brojlery w Polsce płacono przeciętnie 3,89 zł/kg, tj. o 1,4 proc. więcej niż tydzień wcześniej. Jednocześnie indyki skupowano po 5,82 zł/kg wobec 5,81 zł/kg w poprzednim tygodniu. W odniesieniu do notowań sprzed roku kurczęta były droższe o 12 proc., a indyki o 22 proc.