Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Wzrosła sprzedaż polskich warzyw

18 października 2013
FAMMU/FAPA podała, że w pierwszym półroczu 2013 roku sprzedaż polskich warzyw świeżych utrzymała się na wyższym (+12%) niż przed rokiem poziomie - powyżej 360,9 tys. ton wobec 317,6 tys. ton w analogicznym półroczu 2012 roku. Jej wartość wyniosła w omawianym okresie niecałe 280,8 mln EUR, osiągając tym samym prawie 8% wzrost w stosunku do roku poprzedniego - 258,5 mln EUR.

W przypadku rynku świeżych owoców nastąpił znaczny niemal 26% wzrost sprzedaży do wielkości 983,7 tys. ton tys. ton wobec 732,1 tys. ton rok wcześniej. Wartość wyeksportowanych w pierwszych sześciu miesiącach owoców świeżych to 424,9 mln EUR wobec ponad 321,1 mln EUR przed rokiem +25%).
Tak znaczny wzrost eksportu owoców to wynik kolejnego wzrostu wysyłki jabłek, których omawianym okresie pierwszych sześciu miesięcy wyeksportowaliśmy aż ponad 882,0 tys. ton. Sprzedaż polskich produktów przetworzonych w pierwszej połowie 2013 roku wyniosła
odpowiednio; dla przetworów owocowych - 388,6 tys. ton, w stosunku do 337,8 tys. w analogicznym okresie 2012 roku, a dla warzywnych odpowiednio 449,8 tys. ton w stosunku do ponad 410,0 tys. rok wcześniej. W przypadku przetworzonych owoców łączna wartość sprzedaży w omawianym okresie zamknęła się wynikiem 564,2 mln EUR, co w porównaniu z pierwszą połową roku 2012 dało prawie 8% wzrost wartości eksportu. Podobnie wartość sprzedaży przetworów warzywnych utrzymała wyższym niż w 2012 roku poziom i wyniosła ponad 341,7 mln EUR w stosunku do 292,9 mln EUR rok wcześniej.
Wolumen importu świeżych owoców do Polski w pierwszych sześciu miesiącach 2013 roku jako jedyny zmniejszył się o 4% z poprzedniorocznych 579,2 tys. ton do wielkości 556,4 tys. ton, a jego wartość oblicza się na 474,7 mln EUR. Wolumen importowanych warzyw był natomiast większy o około 2% i wyniósł nieco ponad 281,3 tys. ton o wartości niecałych 280,8 mln EUR (258,5 mln EUR rok wcześniej). W pierwszym półroczu bieżącego roku odnotowaliśmy ponadto zwiększone zakupy przetworów owocowych i warzywnych - import tych pierwszych wzrósł o 25% i wyniósł 176,3 tys. ton o wartości 564,2 mln EUR, natomiast warzyw przetworzonych odpowiednio o 2% do 142,2 tys. o wartości 341,7 mln EUR.
Dla porównania w pierwszej połowie 2012 roku zaimportowaliśmy 133,0 tys. ton przetworzonych owoców za kwotę 521,5 mln EUR oraz 140,3 tys. ton przetworzonych warzyw za sumę 292,9 mln EUR.



POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę