Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Wzrósł zysk netto dla przemysłu spożywczego

4 lutego 2003

W pierwszych III kwartałach 2002 r. zysk netto przemysłu spożywczego był o ponad 50 proc. wyższy niż w tym samym okresie 2001 r. i wyniósł 2 mld zł – poinformował prof. Roman Urban z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej na otwarciu XI Wystawy Produktów Spożywczych w Warszawie.

Rok 2002 był trudny dla przemysłu spożywczego, ale w stosunku do dwóch poprzednich lat poprawiła się koniunktura dla produkcji żywności – powiedział Urban.

O powolnym powrocie ożywienia w przetwórstwie rolno-spożywczym świadczą zmiany w sferze inwestycyjnej. Wprawdzie w okresie trzech pierwszych kwartałów 2002 roku odnotowano jeszcze spadek wydatków inwestycyjnych, ale w skali całego kraju zbliżały się one do poziomu 2001 roku – podkreślił profesor.

Wyraźne objawy ożywienia wystąpiły w przetwórstwie ziemniaków, owoców i warzyw, produkcji tłuszczów roślinnych, a w mniejszym stopniu w przetwórstwie mięsa i mleka. Spadek inwestycji nastąpił w produkcji piwa i innych wyrobów alkoholowych, przetwórstwie ryb i zbóż oraz produkcji cukru.

W 2002 roku największy wzrost zysku osiągnęła branża piwna, mięsna, mleczarska, cukiernicza, paszowa, olejarska, owocowo- warzywna i napojów bezalkoholowych. Gorsze wyniki niż 2001 roku uzyskał przemysł cukrowniczy.

Najgorsze wyniki miał przemysł spirytusowy, drobiarski, rybny i cukrowniczy. Strata przemysłu spirytusowego w pierwszych trzech kwartałach 2002 roku wyniosła 36 mln złotych. Od października nastąpił wzrost produkcji wyrobów spirytusowych wynoszący średnio 50 proc. Jednak w skali roku przyrost produkcji będzie minimalny – wyjaśnił Urban.

Profesor zauważył, że następuje coraz większe wyrównanie wskaźników rentowności. Wśród firm dużych i średnich 75 proc. jest przedsiębiorstw rentownych, osiągających zyski netto.

Urban zaznaczył ponadto, że w ubiegłym roku nastąpił niewielki wzrost produkcji wędlin, serów, przetworów warzywnych, natomiast mniej wytworzono wszystkich rodzajów tłuszczów.

Zauważył również, że znacznie wyhamowana została produkcja tych wyrobów, które szybko rozwijały się w latach 90., tj. przekąsek, deserów, owoców mrożonych, wyrobów czekoladowych, makaronu, przetworów rybnych. Nadal jednak utrzymywało się wysokie tempo wzrostu produkcji piwa, serów pleśniowych i soków owocowo- warzywnych – mówił profesor.

Wystawa Produktów Spożywczych organizowana jest co roku przez Stowarzyszenie Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego i ma na celu promocję wyróżniających się produktów żywnościowych. W tym roku uczestniczyły w wystawie 23 firmy. Najliczniej reprezentowana była branża wędliniarska, mleczna i cukiernicza.


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę