W pierwszych III kwartałach 2002 r. zysk netto przemysłu spożywczego był o ponad 50 proc. wyższy niż w tym samym okresie 2001 r. i wyniósł 2 mld zł – poinformował prof. Roman Urban z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej na otwarciu XI Wystawy Produktów Spożywczych w Warszawie.
Rok 2002 był trudny dla przemysłu spożywczego, ale w stosunku do dwóch
poprzednich lat poprawiła się koniunktura dla produkcji żywności –
powiedział Urban.
O powolnym powrocie ożywienia w przetwórstwie
rolno-spożywczym świadczą zmiany w sferze inwestycyjnej. Wprawdzie w okresie
trzech pierwszych kwartałów 2002 roku odnotowano jeszcze spadek wydatków
inwestycyjnych, ale w skali całego kraju zbliżały się one do poziomu 2001
roku – podkreślił profesor.
Wyraźne objawy ożywienia wystąpiły w
przetwórstwie ziemniaków, owoców i warzyw, produkcji tłuszczów roślinnych, a w
mniejszym stopniu w przetwórstwie mięsa i mleka. Spadek inwestycji nastąpił w
produkcji piwa i innych wyrobów alkoholowych, przetwórstwie ryb i zbóż oraz
produkcji cukru.
W 2002 roku największy wzrost zysku osiągnęła branża
piwna, mięsna, mleczarska, cukiernicza, paszowa, olejarska, owocowo- warzywna i
napojów bezalkoholowych. Gorsze wyniki niż 2001 roku uzyskał przemysł
cukrowniczy.
Najgorsze wyniki miał przemysł spirytusowy, drobiarski,
rybny i cukrowniczy. Strata przemysłu spirytusowego w pierwszych trzech
kwartałach 2002 roku wyniosła 36 mln złotych. Od października nastąpił wzrost
produkcji wyrobów spirytusowych wynoszący średnio 50 proc. Jednak w skali roku
przyrost produkcji będzie minimalny – wyjaśnił Urban.
Profesor zauważył,
że następuje coraz większe wyrównanie wskaźników rentowności. Wśród firm dużych
i średnich 75 proc. jest przedsiębiorstw rentownych, osiągających zyski
netto.
Urban zaznaczył ponadto, że w ubiegłym roku nastąpił niewielki
wzrost produkcji wędlin, serów, przetworów warzywnych, natomiast mniej
wytworzono wszystkich rodzajów tłuszczów.
Zauważył również, że znacznie
wyhamowana została produkcja tych wyrobów, które szybko rozwijały się w latach
90., tj. przekąsek, deserów, owoców mrożonych, wyrobów czekoladowych, makaronu,
przetworów rybnych. Nadal jednak utrzymywało się wysokie tempo wzrostu produkcji
piwa, serów pleśniowych i soków owocowo- warzywnych – mówił
profesor.
Wystawa Produktów Spożywczych organizowana jest co roku przez
Stowarzyszenie Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego i ma na celu
promocję wyróżniających się produktów żywnościowych. W tym roku uczestniczyły w
wystawie 23 firmy. Najliczniej reprezentowana była branża wędliniarska, mleczna
i cukiernicza.