W sezonie 2010/2011 zbiory pomarańczy w Argentynie oszacowano na około 900 tys. ton, a mandarynek odpowiednio 400 tys. ton. Dla porównania zbiory pomarańczy w poprzednim sezonie były sporo niższe i wyniosły 750 tys. ton - informuje FAMMU/FAPA.
W sezonie 2010/2011 spodziewany eksport pomarańczy to około 125 tys. ton wobec 120 tys. ton wysłanych w poprzednim sezonie. W okresie pierwszych trzech kwartałów minionego roku największe ilości eksportowanych z Argentyny pomarańczy trafiły na unijny rynek - około 70% łącznych dostaw oraz do Rosji - 12% udział w łącznym eksporcie. Import tych cytrusów jest w zasadzie nieistotny i waha się w granicach 1,0 tys. ton rocznie.
Na krajowym rynku do bezpośredniej konsumpcji kierowane jest około 550 - 570 tys. ton pomarańczy, a do przetwórstwa trafia średniorocznie około 200 tys. ton tych owoców, za wyjątkiem poprzedniego sezonu, kiedy to z uwagi na niskie zbiory do przetworzenia skierowano zaledwie 80 tys. ton pomarańczy.
Średnioroczna wielkość spożycia świeżych pomarańczy przypadająca na 1 mieszkańca Argentyny to 13,25 kg, a dla mandarynek wielkość ta wynosi 4,5 kg.