biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Wzrósł argentyński rynek pomarańczy

5 stycznia 2016

W sezonie 2010/2011 zbiory pomarańczy w Argentynie oszacowano na około 900 tys. ton, a mandarynek odpowiednio 400 tys. ton. Dla porównania zbiory pomarańczy w poprzednim sezonie były sporo niższe i wyniosły 750 tys. ton - informuje FAMMU/FAPA.
W sezonie 2010/2011 spodziewany eksport pomarańczy to około 125 tys. ton wobec 120 tys. ton wysłanych w poprzednim sezonie. W okresie pierwszych trzech kwartałów minionego roku największe ilości eksportowanych z Argentyny pomarańczy trafiły na unijny rynek - około 70% łącznych dostaw oraz do Rosji - 12% udział w łącznym eksporcie. Import tych cytrusów jest w zasadzie nieistotny i waha się w granicach 1,0 tys. ton rocznie.
Na krajowym rynku do bezpośredniej konsumpcji kierowane jest około 550 - 570 tys. ton pomarańczy, a do przetwórstwa trafia średniorocznie około 200 tys. ton tych owoców, za wyjątkiem poprzedniego sezonu, kiedy to z uwagi na niskie zbiory do przetworzenia skierowano zaledwie 80 tys. ton pomarańczy.
Średnioroczna wielkość spożycia świeżych pomarańczy przypadająca na 1 mieszkańca Argentyny to 13,25 kg, a dla mandarynek wielkość ta wynosi 4,5 kg.


POWIĄZANE

Na łamach Klubu Jagiellońskiego Kamil Wons kreśli obraz nowego podziału, który r...

GUS raportuje stabilność i „odporność” polskiego rolnictwa. Na wsi widzimy co in...

Papryka, jabłka, zboże… To nie gest dobroci, ale dramat bezsilności. Polska wieś...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę