Ptak_Waw_CTR_2024

Wzrasta spożycie gęsiny

5 stycznia 2016
Promocja gęsiny, prowadzona przez samorząd województwa kujawsko-pomorskiego, wpłynęła na większe spożycie tego mięsa w Polsce - uważa dr inż. Hanna Bielińska, zastępca dyrektora Zakładu Doświadczalnego Instytutu Zootechniki w Kołudzie Wielkiej k. Inowrocławia.

- Jeszcze trzy-czerty lata temu Polak zjadał średnio 17-20 gramów gęsiny. Obecnie - jak wynika z oceny rynku wewnętrznego i danych konsumenckich - nastąpiło podwojenie spożycia. To bardzo cieszy. Gęsina to zdrowa żywność, ceniona za walory mięsa i tłuszczu, a także zawartość białka, sięgającą 23 procent - powiedziała PAP Bielińska.

Podkreśliła też, że wzrost zainteresowania gęsiną odczuwa też zakład w Kołudzie Wielkiej. - Mamy dużo zamówień na przyszły rok na pisklęta do chowu przydomowego, a także zamówienia zakładów drobiarskich. Gęsie tusze i wyroby z gęsiny są przedawane od ręki w naszym sklepie firmowym - dodała Bielińska.

Zakład Doświadczalny Instytut Zootechniki słynie z gęsi białej kołudzkiej, będącej efektem wieloletniej pracy hodowlanej i badawczej. Początki hodowli dało sprowadzenie w 1962 r. z Danii kilkudziesięciu gęsi. Zabiegi hodowlane doprowadziły do udoskonalenia genotypu, powstania nowej rodzimej rasy. Obecnie gęsi białe kołudzkie stanowią 98 proc. populacji gęsi w Polsce.

- Naszym zadaniem, jako instytutu, jest dbanie o genotyp gęsi białej kołudzkiej i zaopatrzenie krajowych stad reprodukcyjnych w materiał hodowlany, czyli gąskę W-11 i gęsiora W-33. Skojarzenie gęsiorów z samicami daje wspaniałego mieszańca, gęś owsianą. Poza hodowlą piskląt, prowadzimy proekologiczny chów gęsi owsianych - podkreśliła Bielińska.

Hodowla gęsi owsianych w Kołudzie Wielkiej prowadzona jest pastwiskach, wolnych wybiegach. Skarmiane są zielonkami i mieszankami zbóż, wzbogacanych jedynie składnikami mineralnymi, koniecznymi od prawidłowego rozwoju. Przez ostatnie 3-4 tygodnie przez ubojem gęsi są żywione wyłącznie owsem, dziennie 600-700 gramów.

Bielińska zaznaczyła, że dzięki promocji gęsiny i akcji edukacyjnej udaje się oblać mit o gęsinie jako mięsie tłustym, łykowatym i trudno podającej się zabiegom kulinarnym, a zarazem uświadamiać o jej zaletach zdrowotnych i walorach smakowych. - Gęsina powinna gościć na naszych stołach nie tylko w okolicach świętego Marcina, ale również w czasie świąt Bożego Narodzenia - podkreśliła.

Samorząd województwa kujawsko-pomorskiego od kilu lat prowadzi akcję "Gęsina najlepsza na świętego Marcina", która swym zasięgiem wykracza poza region, a nawet poza granice kraju.



POWIĄZANE

Decyzja o zainstalowaniu kotła na ekogroszek może znacząco wpłynąć na komfort i ...

W minionym roku na polskich drogach w czasie Wszystkich Świętych doszło do 118 w...

Przechowywanie warzyw w odpowiednich warunkach to klucz do zachowania ich świeżo...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę