Trzeba poprawić propozycję Komisji Europejskiej w sprawie jednolitej wspólnej organizacji rynków w nowej Wspólnej Polityce Rolnej, tak aby wzmocnić pozycje rolników w łańcuchu żywnościowym stwierdzili uczestnicy seminarium na temat łańcucha żywnościowego zorganizowanego 27 kwietnia w Brukseli przez komitety Copa – Cogeca .
Zdaniem uczestniczących w obradach eurodeputowanych oraz przedstawicieli konsumentów i przemysłu rolno – spożywczego propozycje Komisji Europejskiej w sprawie przyszłej WPR stanowią krok w odpowiednim
kierunku, jeżeli chodzi o poprawę pozycji europejskich rolników w łańcuchu żywnościowym, ale nie idą wystarczająco daleko. Mówili również , że należy przystosować europejskie zasady konkurencji.
W ocenie euro deputowanego Michela Dantina(EPP, Fr) obecne zasady konkurencji są bardziej restrykcyjne dla rolnictwa niż dla innych sektorów, zatem należy je dostosować.
Mimo że propozycja rozporządzenia w sprawie jednolitej Wspólnej Organizacji Rynków w ramach reformy WPR określa prawidłowe podejście we wsparciu dla gospodarczych organizacji
rolników, nie idzie wystarczająco daleko, jako że nie zapewnia wystarczających narzędzi do tego, by rolnictwo stało się bardziej konkurencyjnym sektorem, jak tłumaczyli uczestnicy. Polityka konkurencji UE powinna pogodzić, w perspektywie długoterminowej, interesy producentów i
konsumentów.
Dlatego zdaniem uczestników konferencji dla osiągnięcia tego celu niezbędne są jasne podstawy prawne, które zapewnią pewność prawną podmiotom na rynku. Grupowanie producentów i umożliwianie im skrócenia
odległości między końcowymi ogniwami łańcucha może pomóc im w uzyskaniu wyższej wartości dodanej za produkcję. Te działania, wraz ze strategiami ukierunkowanymi na jakość i marketing mogą zapewnić lepszą sytuację na rynku, a dzięki niej wyższe dochody. Zróżnicowanie produktów może uświadomić konsumentowi pozytywne aspekty produkcji rolnej, a przez to
zapewnić lepszy udział w wartości dodanej i zapewnić szeroką gamę produktów wysokiej jakości dla konsumentów.
W celu zwalczania nieuczciwych i prowadzących do nadużyć praktyk wzdłuż łańcucha żywnościowego, prowadzono również dyskusję nad listą dobrych praktyk, uzgodnioną niedawno przez wszystkie podmioty w łańcuchu żywnościowym, w tym rolników, spółdzielnie rolnicze,
handlowców, przedstawicieli przemysłu spożywczego, spółdzielni konsumenckich oraz dystrybutorów.
Obecnie trwają negocjacje w sprawie opracowania ram zapewniających
odpowiednie wdrażanie i przestrzeganie norm oraz rozwiązywanie sporów w przypadku niestosowania zasad. Dyskutowano nad tym, jakie podejście - oparte na obowiązkowych przepisach czy na zasadach dobrowolnych - powinno być zastosowane.
Podkreślano wyraźną potrzebę opracowania Dyrektywy UE w sprawie niesprawiedliwych praktyk handlowych mającej
na celu ukrócenie istniejących praktyk. Dyrektywa wykraczałaby poza zwykłe sankcjonowanie zachowań sprzecznych z zasadami konkurencji i przyczyniałaby się do promowania uczciwych praktyk w łańcuchu żywnościowym.
8954551
1