FAMMU/FAPA pinformowała, że firma konsultingowa Kingsman zwiększyła swój szacunek produkcji cukru na świecie w sezonie 2011/12 (październik/wrzesień) o 877 tys. ton do 174,121 mln ton. Prognoza konsumpcji została zaś zwiększona o 1,8 mln ton do 165,883 mln ton.
Mniejsza będzie więc nadwyżka, która ma wynieść 8,238 mln ton (we wrześniowej prognozie została oszacowana na 9,161 mln ton). Niższa
nadwyżka jest w dużej mierze spowodowana wzrostem szacunku spożycia cukru w Azji. W ujęciu rocznym produkcja ma wzrosnąć o 5 proc., a konsumpcja o 2 proc.
Tymczasem firma handlowa Czarnikow zwiększyła swój szacunek nadwyżki produkcji nad konsumpcją na rynku cukru w sezonie 2011/12 z 5,3 do 6,1 mln ton. Produkcja została oszacowana na 177,1 mln ton, a konsumpcja na 171 mln ton. W ujęciu rocznym produkcja ma wzrosnąć aż o 9 mln ton.