A_BIO_AGRO_950

Wyższe cło na amerykańską mrożoną kukurydzę

3 grudnia 2015
FAMMU/FAPA podała, że w dniu 18 kwietnia 2013 roku ukazało się rozporządzenie wykonawcze Komisji nr 349/2013 z dnia 17 kwietnia 2013 r. zmieniające stawkę dodatkowego cła na produkty, a w zasadzie na jeden produkt w przypadku rynku owoców i warzyw, pochodzący z USA.
Uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 673/2005 z dnia 25 kwietnia 2005 roku ustanawiające dodatkowe cła przywozowe na niektóre produkty pochodzące ze Stanów Zjednoczonych Ameryki, nałożono dodatkowe cło ad valorem w wysokości 15 % na przywóz tych produktów - między innymi zaliczała się do nich słodka kukurydza w każdej postaci - świeżej i przetworzonej - puszkowanej i mrożonej. Z uwagi na fakt, iż Stany Zjednoczone nie zapewniły zgodności z ustaleniami związanymi z cłami nałożonymi w celu ochrony przed dumpingiem, Komisja Europejska zdecydowała się podnieść to wcześniejsze „dodatkowe" cło z 15% do 26% w przypadku kukurydzy mrożonej.
W celu uniknięcia obchodzenia dodatkowego cła przez stronę amerykańską, niniejsze rozporządzenie wykonawcze wchodzi w życie z dniem jego opublikowania, czyli 18 kwietnia bieżącego roku.



POWIĄZANE

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) oraz Centrum Kontroli i Prewencji...

„Nie żądamy przywilejów. Domagamy się prawa do pracy, do rozwoju, do stabilności...

Wiosna to nie tylko czas na przygotowania do sezonu turystycznego, ale też dosko...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę