A_BIO_AGRO_950

Wyższe cło na amerykańską mrożoną kukurydzę

3 grudnia 2015
FAMMU/FAPA podała, że w dniu 18 kwietnia 2013 roku ukazało się rozporządzenie wykonawcze Komisji nr 349/2013 z dnia 17 kwietnia 2013 r. zmieniające stawkę dodatkowego cła na produkty, a w zasadzie na jeden produkt w przypadku rynku owoców i warzyw, pochodzący z USA.
Uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 673/2005 z dnia 25 kwietnia 2005 roku ustanawiające dodatkowe cła przywozowe na niektóre produkty pochodzące ze Stanów Zjednoczonych Ameryki, nałożono dodatkowe cło ad valorem w wysokości 15 % na przywóz tych produktów - między innymi zaliczała się do nich słodka kukurydza w każdej postaci - świeżej i przetworzonej - puszkowanej i mrożonej. Z uwagi na fakt, iż Stany Zjednoczone nie zapewniły zgodności z ustaleniami związanymi z cłami nałożonymi w celu ochrony przed dumpingiem, Komisja Europejska zdecydowała się podnieść to wcześniejsze „dodatkowe" cło z 15% do 26% w przypadku kukurydzy mrożonej.
W celu uniknięcia obchodzenia dodatkowego cła przez stronę amerykańską, niniejsze rozporządzenie wykonawcze wchodzi w życie z dniem jego opublikowania, czyli 18 kwietnia bieżącego roku.



POWIĄZANE

Rosnąca presja zmian klimatycznych oraz potrzeba ograniczenia stosowania chemii ...

Fumigacja zboża to jedna z kluczowych metod ochrony przed szkodnikami i pleśniam...

Jak pogodzić rosnącą presję regulacyjną, malejącą liczbę substancji czynnych, oc...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę