Bank Gospodarki Żywnościowej podaje, że mniejsza podaż warzyw gruntowych przekłada się na wyższe, stosunku do roku ubiegłego, ceny tych produktów. Dotyczy to przede wszystkim cen warzyw kapustnych, korzeniowych oraz ziemniaków.
Dotyczy to przede wszystkim cen warzyw kapustnych, korzeniowych oraz ziemniaków. W przypadku tych pierwszych, ceny wzrosły najbardziej jako konsekwencja dość znacznego obniżenia zbiorów - według GUS w bieżącym roku produkcja kapusty zmniejszy się o 6,3% do 1068 tys t. Średnio w sierpniu br. (dane Monitoringu cen Ministerstwa Rolnictwa) w krajowym skupie cena kapusty białej wczesnej była o blisko 90% wyższa niż przed rokiem (2,67 zł/kg netto), marchwi natomiast o 6% wyższa (1,02 zł/kg), a cebuli białej o blisko 70% wyższa (1,23 zł/kg). Podobne relacje cenowe, jeśli chodzi o krajowe warzywa gruntowe, występowały na rynkach hurtowych.
W Broniszach średnio w sierpniu br. kapustę młodą oferowano w cenach 3,30 - 4,40 zł/szt. wobec 1,38-1,78 zł/szt. w analogicznym okresie roku poprzedniego. Kalafiory w relacji r/r podrożały o 0,07-0,94 zł/szt., cebula biała natomiast o 0,51-0,58 zł/kg (ceny średnie na podstawie tygodniowych notowań Ministerstwa Rolnictwa).
Co prawda na rynku można zaobserwować sezonową obniżkę cen. Dla przykładu, w skupach na początku września (2-3 IX) ceny cebuli białej obniżyły się o 13% w stosunku do tych sprzed miesiąca, marchew w analogicznym okresie staniała o blisko 10%. Biorąc jednak pod uwagę oczekiwania odnośnie tegorocznej podaży warzyw jesiennych, można przypuszczać, że ceny również w czwartym kwartale br. będą się utrzymywać na wyższym, w porównaniu do roku poprzedniego, poziomie.
Możliwe że również wyższe ceny warzyw w pozostałych krajach europejskich, będą oddziaływać na rynek polski. Producenci krajów z zachodniej Unii wskazywali bowiem na problemy w ich uprawie na początku bieżącego sezonu. Było to jedną z przyczyn wzrostu cen. Dla przykładu w Hiszpanii pod koniec sierpnia br. ceny producenckie cebuli wzrosły o 19-120% w stosunku do tego samego okresu przed rokiem (dane FAMMU/FAPA). W Wielkiej Brytanii cena kapusty białej w hurcie wzrosła w analogicznym czasie o 7%, kalafiorów natomiast o 26%. Wyższy poziom cen warzyw gruntowych, jak wskazuje portal fruit-inform.com, obserwowany jest również na Ukrainie.
6806367
1