Jak informuje Bank Gospodarki Żywnościowej, na rynku unijnym przez ostatnie dwa lata (z przerwą w marcu i kwietniu 2011 r.) rosły ceny skupu mleka. Według danych Komisji Europejskiej, w listopadzie ub. r. średnia ważona cena surowca ukształtowała się na poziomie 35,2 eur/100 kg, tj. o prawie 1 proc. wyższym niż w październiku 2011 roku. Jednocześnie mleczarnie płaciły o prawie 6 proc. więcej w porównaniu do analogicznego okresu 2010 roku.
Największe zmiany ceny (wzrost o prawie 4 proc. w relacji miesięcznej) odnotowano w Austrii, a w przypadku liczących się producentów mleka - we Francji i w Niemczech - wzrost o ponad 1 proc.
Rosnącym cenom towarzyszył wzrost wolumenu skupu mleka. W ciągu pierwszych jedenastu miesięcy 2011 r. mleczarnie w UE-27 zakupiły ogółem 127,2 mln t surowca, tj. o ponad 2 proc. więcej niż w analogicznym okresie 2010 roku. W największym stopniu produkcja towarowa zwiększyła się we Francji - o prawie 7 proc. - spadki odnotowano natomiast w Danii (o około 1 proc.), Grecji (o prawie 8 proc.), na Węgrzech (o 3 proc.) i we Włoszech (o ponad 1 proc.).
W samym listopadzie skup mleka w UE-27 wyniósł 10,6 mln t, tj. o ponad 1 proc. więcej w relacji rocznej, w tym w krajach przyjętych do Wspólnoty po 2004 r. przyrost przekroczył 6 proc.