MERCOSUR1
TSW_XV_2025

Wystawa kulinarna Cibus

18 czerwca 2015
Interesuje Cię włoska kuchnia? Szukasz nowych inspiracji? Wystawa „Cibus e Italia”, skupiająca producentów najlepszych włoskich produktów ze wszystkich zakątków Półwyspu Apenińskiego, to miejsce dla Ciebie. Ponad 60 warsztatów oraz spotkań o tematyce kulinarnej z pewnością zainteresuje miłośników włoskich smaków.

Co drugi rok w pierwszej połowie maja w położonym na północy Włoch mieście Parma odbywa się najważniejsze wydarzenie z branży spożywczej. Cibus Parma – bo taka jest nazwa międzynarodowej, 3-dniowej wystawy, gromadzi tysiące gości związanych z branżą żywieniową. Jest to jedna z największych i najważniejszych imprez tego typu organizowanych we Włoszech. Skupia ona wielu dystrybutorów, importerów i ekspertów lokalnego rynku, a także ponad tysiąc wystawców z 55 krajów, którzy chcą zaprezentować swoje najnowsze produkty i usługi oraz podzielić się wiedzą i produktami związanymi z gastronomią.

Cibus na targach EXPO 2015 w Mediolanie

Dla wszystkich zainteresowanych uczestnictwem w wydarzeniu mamy dobrą wiadomość. W tym roku będzie możliwość uczestnictwa w kulinarnej wystawie Cibus na EXPO 2015 w Mediolanie, która trwać będzie od 1 maja do 31 października 2015. Z tej okazji powstanie specjalny pawilon o nazwie „Cibus e Italia”, w którym udział potwierdziło ponad 110 firm. Pawilon ten został podzielony na 15 tematycznych działów takich jak: mleczno-serowa, deserowa, warzywna, rybna i inne. Wydarzenia, odbywające się w ramach „Cibus e Italia” zostały podzielone na 3 sekcje tematyczne: Terytoria – lokalne aspekty gastronomii i produkcji wina, Technologia odnawialna umożliwiająca produkcję rolną i żywności oraz Marki i Smaki ilustrującą jak prywatne konsorcjum wiodących firm promuje kuchnię włoska na świecie. - Sercem pawilonu jest panoramiczny taras na którym odbywać się będą spotkania i akcje promocyjne. Ponad 60 wieczorów wypełnią różne wydarzenia organizowane przez wiele firm i instytucji: unikalne wystawy przedstawiające tradycję i sekrety produkcji włoskiego jedzenia, konferencje, a także seria spotkań zorganizowanych przez magazyn „Inside”, podczas których będzie okazja do zobaczenia się z kucharzami, projektantami oraz wystawcami. Podczas tych niezwykle ciekawych spotkań będzie możliwość poznania tajników kuchni włoskiej, a także porozmawiania z fachowcami z branży kulinarnej – opowiada Leonardo Massi, ekspert kulinarny marki Malma.

Włoska kuchnia na co dzień

Niewiele osób ma okazję wybrać się na EXPO 2015 w Mediolanie, by rozkoszować się włoską kuchnią. Jednak nic straconego! – Dzięki dobrym produktom i makaronom Malma możemy najlepsze włoskie przepisy przygotować samodzielnie. Nasza kuchnia to proste przepisy, które Polacy uwielbiają komplikować: za dużo sosu, za dużo przypraw - to Wasze główne grzeszki! – tłumaczy Alfredo Boscolo ekspert kulinarny marki Malma. – Jeśli nie macie okazji wyruszyć w podróż do Mediolanu, kulinarnie przeniesie Was tam Tagliatelle gialle alla milanese. Ten prosty makaron to rozkosz dla podniebienia, która na długo zagości w waszych sercach. Kilka prostych składników takich jak szafran czy białe wino i wspaniała kolacja gotowa – dodaje Leonardo Masi.

Kuchnia włoska to bogactwo wspaniałych produktów takich jak sery, wędliny, warzywa, które świetnie sprawdzą się jako dodatek do makaronu. Jednak pamiętajmy o radzie ekspertów z kuchni Dantego: nie komplikujmy! Wystarczy nasz ulubiony makaron Malma, kilka dodatków i włoskie wino, by przyszykować wyjątkową kolację dla naszych najbliższych.

Malma – jedyna w swoim rodzaju! Najwyższa jakość w połączeniu z pasją i zaangażowaniem po to, by móc rozsmakować się i zakochać pysznej, włoskiej kuchni. Per l’amore della pasta!

***

Tagliatelle gialle alla milanese

Składniki:

  •     200 g makaronu Malma tagliatelle
  •     1 cebula
  •     Szczypta szafranu
  •     1 łyżka masła
  •     1 łyżka mąki
  •     100 ml bulionu
  •     25 ml białego wina
  •     Sól, pieprz
  •     Parmezan

Przygotowanie:

Makaron gotujemy według zaleceń producenta na opakowaniu.

Szafran namaczamy w winie.

Na maśle przesmażamy posiekaną cebulę i dodajemy mąkę. Przesmażamy, dodajemy bulion i wino. Gotujemy do momentu, aż sos zgęstnieje. Do sosu dokładamy makaron i mieszamy. Podajemy obficie posypany parmezanem.

 

Kuchnia Dantego

Czyli dwóch sympatycznych Włochów – Alfredo i Leonardo – wenecjanin i florentczyk, którzy nade wszystko cenią sobie rodzimą kuchnię i literaturę, z powodzeniem łącząc je ze sobą. Jeden jest doktorem polonistyki i absolwentem konserwatorium, drugi posiada doktorat z Historii Europy. Leonardo na co dzień wykłada na UKSW, a Alfredo pracuje w korporacji. Gotowania uczyli się od swoich mam. Nieodzownym elementem dań z ojczyzny Leonarda i Alfreda jest Malma – makaron, który został stworzony z myślą o włoskiej kuchni i którego jakość potwierdzają sami Włosi



POWIĄZANE

W ostatnich latach przemysł rozrywkowy w Polsce przechodzi dynamiczne zmiany. Dz...

W dzisiejszym świecie, w którym technologia jest nieodłącznym elementem życia co...

W dzisiejszym świecie zmiany w gospodarce zachodzą w zastraszającym tempie. Prze...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę