Bank Gospodarki Żywnościowej podał, że tegoroczne zbiory rzepaku w Polsce okazały się być wyższe niż prognozowano jeszcze kilka miesięcy temu. Według szacunków GUS z września br., były aż o 20 % większe od rekordowo wysokich ubiegłorocznych i wyniosły ok. 3,2 mln t (w lipcu oczekiwano produkcji na poziomie ok. 2,6-2,7 mln t). Zdaniem rzeczoznawców GUS, przeciętne plony wyniosły 33,9 dt/ha i były o wyższe o 16,5 % (o 4,8 dt/ha) od ubiegłorocznych. Powierzchnia upraw natomiast została oszacowana na 951 tys. ha, tj. o 3,3 % więcej r/r (o 30,4 tys. ha).
Nieco inne szacunki zbiorów przedstawił Sparks. Wynika z nich, że tegoroczna produkcja rzepaku wyniosła ok. 3,1 mln t, natomiast areał zbiorów wyniósł około 910 tys. ha.
W swoim raporcie z września br. Sparks ocenia, że powierzchnia zasiewów rzepaku ozimego pod przyszłoroczne zbiory jest mniejsza niż areał sprzed roku o ok. 7 % i wynosi ok. 800 tys. ha.