Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Wyroby garmażeryjne nie spełniają norm

3 grudnia 2002

Bogata oferta handlowa nie idzie niestety w parze z jakością. Prawie połowa sprzedawanych w naszych sklepach sałatek, galaret, pierogów czy innych wyrobów garmażeryjnych nie spełnia norm lub deklaracji producentów.

Z wyników kontroli przeprowadzonej przez Inspekcję Handlową, można wysnuć jeden wniosek - jest równie źle jak rok temu. Najwięcej wad wykryto w wyrobach z dodatkiem mięsa. Produkty miały niewłaściwy smak, zapach, konsystencję. Stwierdzano skupiska pleśni, obecność chrząstek i drobnych kości, niedokładnie oczyszczoną marchewkę czy wieprzowe skórki.

To wynik zaniedbań producentów i handlowców lub stosowania surowców gorszej jakości. Są to cechy, które mogą ujawnić przede wszystkim wyniki badań laboratoryjnych. Klienci nie są jednak zupełnie bezradni. To co możemy sprawdzić sami to przede wszystkim termin przydatności do spożycia i czy w ogóle podano kto jest producentem i kupować wyroby garmażeryjne w sprawdzonych sklepach. Najczęściej nieprawidłowości stwierdzano w obiektach wielkopowierzchniowych.


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę