Na uniwersytecie w Illinois wyprodukowano kukurydzę z wielkim potencjałem do uzyskiwania biomasy. Kukurydza ta mogłaby stanowić dobrą kiszonkę z powodu dużej liczby liści i dużych łodyg które również mogłyby stanowić dobre źródło energii. Badania genetyczne koncentrowały się na genie zwanym Glosy 15 który znany jest z tego iż daje zawiązkom kukurydzy woskową powłokę która działa jak ekran słoneczny na młode rośliny.
Dalsze badania wykazały, że główną funkcją Glosy 15 jest spowalnianie dojrzewania rośliny.
Naukowcy postanowili przyśpieszyć działanie tego genu i po odpowiedniej modyfikacji wszczepili zmieniony gen z powrotem do rośliny. W efekcie otrzymali pod koniec sezonu rośliny z większymi kolbami za to z mniejszą ilością ziaren w porównaniu do tradycyjnej kukurydzy. Rośliny takie będą nadawały się na karmę dla bydła ponieważ mają w łodygach dużą ilość cukru. Oprócz tego zaletą wyhodowania takiej kukurydzy z dużą ilością cukru przeznaczoną na biomasę, jest fakt, że roślina ta jest jednoroczna, co w przypadku choroby rośliny daje farmerom możliwość zmiany zasiewu w następnym roku.