Sprzedawca będzie musiał podać skład sałatki lub pieczywa, które będzie oferowane bez opakowania - tak wynika z projektu nowelizacji rozporządzenia ministra rolnictwa w sprawie znakowania środków spożywczych - podaje mleko-portalprawny.pl. Dziś skład produktu trzeba podawać tylko przy sprzedaży luzem wędlin, ale to się zmieni i obowiązek ten obejmie wszystkie produkty sprzedawane bez opakowania.
W przypadku pieczywa, sprzedawca będzie też musiał podać jego masę jednostkową, a także informację, że pieczywo zostało wyprodukowane z ciasta mrożonego lub głęboko mrożonego, jeżeli zastosowano takie procesy. Dziś konsumenci chcą kupować świadomie i wiedzieć np., ile w kupowanych wieprzowych parówkach jest wieprzowiny, a ile wypełniaczy. Potwierdzają to sygnały, jakie trafiają do inspekcji handlowej w związku z brakiem informacji o składzie wędlin sprzedawanych luzem.
Podobnie jest w przypadku innych wyrobów, dlatego rozszerzenie obowiązków informacyjnych jest wskazane. Wprowadzenie oznakowania żywności sprzedawanej luzem jest istotne dla konsumenta, ponieważ stanowi odzwierciedlenie jego podstawowego prawa, czyli prawa do informacji.
Rzetelne informowanie konsumenta o żywności służy przede wszystkim ochronie jego zdrowia. Zgodnie z projektem skład produktu będzie trzeba podać na wywieszce dotyczącej danego środka spożywczego lub w inny sposób w miejscu dostępnym dla konsumentów.