OPOLAGRA_2025

Wymagania prawne dotyczące oznakowania żywności

5 stycznia 2016
Sprzedawca będzie musiał podać skład  sałatki lub pieczywa, które będzie oferowane bez opakowania  - tak wynika z projektu nowelizacji rozporządzenia ministra rolnictwa w sprawie znakowania środków spożywczych - podaje mleko-portalprawny.pl. Dziś skład produktu trzeba podawać tylko przy sprzedaży luzem wędlin, ale to się zmieni i obowiązek ten obejmie wszystkie produkty sprzedawane bez opakowania.

W przypadku pieczywa, sprzedawca będzie też musiał podać jego masę jednostkową, a także informację, że pieczywo zostało wyprodukowane z ciasta mrożonego lub głęboko mrożonego, jeżeli zastosowano takie procesy. Dziś konsumenci chcą kupować świadomie i wiedzieć np., ile w kupowanych wieprzowych parówkach jest wieprzowiny, a ile wypełniaczy. Potwierdzają to sygnały, jakie trafiają do inspekcji handlowej w związku z brakiem informacji o składzie wędlin sprzedawanych luzem.

Podobnie jest w przypadku innych wyrobów, dlatego rozszerzenie obowiązków informacyjnych jest wskazane. Wprowadzenie oznakowania żywności sprzedawanej luzem jest istotne dla konsumenta, ponieważ stanowi odzwierciedlenie jego podstawowego prawa, czyli prawa do informacji.

Rzetelne informowanie konsumenta o żywności służy przede wszystkim ochronie jego zdrowia. Zgodnie z projektem skład produktu będzie trzeba podać na wywieszce dotyczącej danego środka spożywczego lub w inny sposób w miejscu dostępnym dla konsumentów.



POWIĄZANE

Rolnictwo i żywność, w tym rybołówstwo, są sektorami strategicznymi dla UE. Syst...

Ruszył sezon pełen wyzwań i szans dla pszczelarzy Tegoroczny sezon miodowy rozpo...

Prezydent Andrzej Duda zaprosił na spotkanie Prezydenta elekta Karola Nawrockieg...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę