Wydatki na Wigilię mogą być niższe niż przed rokiem
5 stycznia 2016
Jak informuje Rzeczpospolita, ceny kapusty poszły górę, za to karp i cytrusy mocno staniały. Wszystko dzięki ostrej konkurencji na rynku.
Zakupy żywności na tegoroczne święta nie uderzą Polaków znacząco po kieszeniach.Zdaniem ekspertów w okresie przedświątecznym hurtownie i sklepy stosują promocje, aby zwabić konsumentów. Dlatego można kupić produkty spożywcze po atrakcyjnych cenach.
Jak informuje Rzeczpospolita wiele produktów jest obecnie tańszych niż przed rokiem. O 5-10 proc. mniej niż w grudniu 2012 r. zapłacimy za karpie, których jest w tym roku dużo. O 12-15 proc. tańsze niż na koniec 2012 roku są jajka, o ok. 20 proc. cukier, a o 3-5 proc. mięso kurcząt. Na poziomie zbliżonym do ubiegłego roku utrzymują się ceny wieprzowiny i wołowiny. Więcej płacimy natomiast za warzywa. Są średnio o 20 proc. droższe niż w grudniu 2012 r. Buraki zdrożały o 35 proc., kapusta kwaszona o 25 proc., a cebula o 50 proc. O 4-5 proc. więcej kosztują produkty mleczarskie (o 12 proc. więcej niż w ub.r. kosztuje masło). Droższa o 2-6 proc. jest mąka.
Choć największa grupa konsumentów wskazuje obecnie jakość produktu jako główny czynnik decydujący o zakupie, to znaczenie ceny się nie zmniejsza. Z tego powodu coraz więcej konsumentów decyduje się na zakup towarów pod markami własnymi sieci handlowych - ich ceny są średnio o 30 proc. niższe niż w przypadku odpowiedników. Sieci od kilku lat inwestują w podnoszenie ich jakości. Jak podaje firma Nielsen, na produkty żywnościowe sygnowane markami własnymi przypada już niemal 17,5 proc. rynku.