Jak podaje Bank Gospodarki Żywnościowej, ceny hurtowe cebuli białej po spadkach w drugiej połowie grudnia 2013 roku, w drugiej i trzeciej dekadzie stycznia roku bieżącego utrzymywały się na stabilnym poziomie, nie wykazując tendencji do wzrostów. Na rynku w Broniszach (dane monitoringu cen Ministerstwa Rolnictwa) pod koniec stycznia br wynosiły 0,90-1,30 zł/kg w stosunku do 1,10-1,40 zł/kg na początku miesiąca i 1,10-1,80 zł/kg na końcu listopada 2013 r. Wciąż pozostawały jednak na poziomie wyższym w stosunku do roku poprzedniego.
Jednym z czynników ograniczających wzrosty cen tego warzywa na przestrzeni ostatnich tygodni może być sytuacja na rynkach zagranicznych. Słaby popyt w krajach pozaunijnych (Afryka i kraje bloku wschodniego) nie wpływa korzystnie na poziom cen cebuli w Holandii, która w większym stopniu trafia za to na rynki Wspólnoty. Potwierdzają to dane Eurostatu, wg których eksport cebuli z tego kraju w pierwszych czterech miesiącach sezonu 2013/2014 (lipiec-październik) do państw spoza UE-28 zmniejszył się w relacji r/r o 16% do 228 tys. t, podczas gdy w analogicznym okresie do krajów unijnych wzrósł o ponad 14% do 186 tys. ton. Według danych zawartych na stronie ui-info.nl ceny cebuli w Holandii na przestrzeni stycznia br. wykazywały delikatne tendencje do spadku (5-14% w skali miesiąca).
Portal fruit-inform.com informował, że ze względu na wysoką dostępność cebuli holenderskiej, polscy eksporterzy coraz bardziej interesują się sprzedażą tego warzywa na rynek ukraiński. Nieznaczne osłabienie się cen cebuli w styczniu obserwować można było również w Wielkiej Brytanii. Zgodnie z danymi Department Of Environment, Food And Rural Affairs w 5 tygodniu 2014 roku w hurcie wynosiły one 8,06 GPB/25kg - o 14% mniej niż na początku roku. Z drugiej strony niewielkie wzrosty odnotowano w Hiszpanii, największego producenta cebuli w UE. Ceny wg hiszpańskiego Ministerstwa Rolnictwa w czwartym tygodniu br. wzrosły od początku roku o 25% do 0,20 euro/kg, niemniej były tylko o 5% wyższe w relacji r/r.